Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ștergătorul de parbriz, invenția unei femei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ștergătorul de parbriz. El a fost inventat de o femeie.
Brevetul american cu numărul 743.801 a fost acordat unei femei din Birmingham, Alabama. Aceasta se numea Mary Anderson, iar invenția sa s-a numit „dispozitiv de curățare a ferestrelor pentru mașini electrice și alte vehicule, pentru a îndepărta zăpada, gheața sau poleiul de pe parbriz”. Practic, ștergătorul pe care-l cunoaștem cu toții azi. Conform history.com, după ce a primit brevetul, Anderson a încercat să-l vândă unei firme canadiene de producție, dar compania a refuzat. Motivul ar fi fost că dispozitivul nu avea nicio valoare practică, așa că nu valora niciun ban. Deși ștergătoarele mecanice de parbriz au devenit echipamente standard în autoturisme în jurul anului 1913, Anderson nu a profitat niciodată de pe urma invenției.
Cum i-a venit ideea să inventeze ștergătorul
Povestea spune că într-o zi de iarnă geroasă și umedă, la începutul secolului, Mary Anderson se afla într-o vizită la New York. În timpul unei călătorii cu tramvaiul ea a observat că șoferul abia vedea prin parbriz deoarece acesta era acoperit de lapoviță. Acela a fost momentul în care Mary Anderson și-a dat seama că șoferii aveau nevoie de un obiect cu care să curețe parbrizul.
Ea a început să-și schițeze dispozitivul chiar acolo, în tramvai. După o serie de începuturi false a găsit un prototip care funcționa: un set de brațe de ștergător care erau făcute din lemn și cauciuc. Ele erau atașate la o pârghie lângă volan. Când șoferul trăgea maneta, trăgea brațul cu arc peste fereastră și înapoi, îndepărtând picăturile de ploaie, fulgii de zăpadă sau alte resturi. Când iarna se încheia, ștergătoarele lui Anderson puteau fi îndepărtate și depozitate până în anul următor. Se presupune că această caracteristică a fost concepută pentru a-i atrage pe cei care locuiau în locuri unde nu ploua vara.
Oamenii și-au bătut joc de invenția lui Anderson. Spuneau că mișcarea ștergătoarelor ar putea distrage atenția șoferului și ar putea provoca accidente. Brevetul ei a expirat înainte ca ea să poată atrage pe cineva să îi folosească ideea. În 1917, o femeie pe nume Charlotte Bridgewood a brevetat „Electric Storm Windshield Cleaner”, un sistem automat de ștergătoare care folosea role în loc de lame. Fiica lui Bridgewood, actrița Florence Lawrence, a inventat semnalizatorul de direcție. Ca și Anderson, Bridgewood nu a câștigat niciodată bani din invenția sa.
Dicționar
Brevet: titlu oficial de protecție pentru o invenție (a unui produs, procedeu sau metodă). El conferă titularului său un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia.