PRIN LUMEA MODEI. Anna Wintour, diva care conduce lumea modei
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre Anna Wintour, diva care conduce lumea modei. Haideți să aflăm mai multe despre persoana care a scris istorie cu personalitatea sa puternică.
Lumea modei este complicată, iar pentru a face față tuturor provocărilor este nevoie de un caracter de fier. Anna Wintour este unul dintre cele mai cunoscute și importante nume din industria fashionului. În rândurile de mai jos vom afla mai multe despre redactorul-șef al revistei Vogue și despre cum a reușit să ajungă diva care conduce lumea modei.
Moștenire de familie
Anna Wintour s-a născut pe 3 noiembrie 1949 în Londra, Anglia. Drumul său spre a deveni redactor-șef la cea mai importantă revistă de modă din lume nu a fost unul întâmplător. Tatăl ei, Charles Wintour, a fost la rândul său redactor la mai multe ziare importante din Londra. Se pare că Anna a moștenit de la tatăl său seriozitatea și dedicarea pentru această profesie.
Drumul său în lumea modei a început la revista Harper’s & Queen unde a lucrat ca asistent editor (editorial assistant) în Londra. Câțiva ani mai târziu, în 1976, s-a mutat la New York unde a lucrat ca redactor la faimoasa revistă Harper’s Bazaar. Dar drumul spre succes nu este unul drept, iar pentru a ajunge la destinația finală este nevoie de mai multe opriri. Anna era hotărâtă că vrea să lucreze la Vogue, dar până să ajungă acolo a lucrat pentru revista Viva și New York Magazine.
De la New York la Londra și înapoi
După câțiva ani petrecuți peste ocean, în anul 1986 se întoarce la Londra și lucrează pentru revista Vogue, varianta britanică. Încă de la început a avut o viziune clară asupra felului în care își dorea să arate revista. Revista se adresa femeii acelor vremuri, interesată de afaceri, care nu mai avea timp de cumpărături și pentru care timpul însemna bani. (“There is a new kind of woman out there. She’s interested in business and money. She doesn’t have time to shop anymore. She wants to know what and why and where and how.”)
În 1988, la 39 de ani, devine redactor-șef la Vogue, ceea ce îi permite să se întoarcă în New York. Revista începea să-și piardă din popularitate în fața unei noi publicații, apărute de doar câțiva ani, și anume revista Elle.
De la supermodele la superstaruri
Prima pagină a revistei Vogue prezenta poze cu supermodele, dar Anna a fost cea care a venit pentru prima oară cu ideea de a le înlocui cu poze cu superstaruri. S-a făcut remarcată și datorită ședințelor foto foarte scumpe, cu fotografi renumiți, în locații deosebite. Ea este cea care verifică dacă tot ce urmează să se publice în revistă este la cel mai înalt nivel, fiind cea care are ultimul cuvânt de spus înainte de publicare.
Numerele revistelor sunt gândite și pregătite cu luni înainte să fie publicate, iar de cele mai multe ori se lucrează concomitent la mai multe numere. Revista Vogue apare o dată pe lună, timp de 12 luni pe an. De-a lungul istoriei revistei, pe copertă au apărut unele dintre cele mai cunoscute figuri feminine din lume, cum ar fi Prințesa Diana, Michelle Obama, Beyonce, Lady Gaga sau Judi Dench fiind doar câteva dintre numele sonore. Să fii pe coperta revistei Vogue este o adevărată onoare.
Stilul personal
Anna Wintour este inconfundabilă datorită felului în care arată. Tunsoarea bob, cu breton, pe care o poartă încă de la 15 ani și ochelarii negri sunt precum o semnătură personală. Pe lângă partea vestimentară, stilul se regăsește și în atitudine. Datorită atitudinii misterioase și impunătoare de care dă mereu dovadă, lumea a poreclit-o Nuclear Winter (Iarna Nucleară). Probabil că nu este deloc ușor să ai o șefă precum Anna. Faimosul film The Devil Wears Prada, unde Meryl Streep joacă rolul Mirandei Priestly, redactorul-șef al reviste de modă Runway, ar putea fi inspirat chiar după personalitatea Annei Wintour.
Dicționar:
concomitent – ceva care se petrece în același timp cu altceva, simultan
fashion-icon – persoană foarte importantă, extrem de cunoscută și influentă din lumea modei