Elevii nu sunt informați despre vaccinare. Ancheta Salvați Copii și a Consiliului Național al Elevilor
Elevii români nu sunt informați despre vaccinare. Acesta este rezultatul unei anchete realizate de Salvați Copiii România și Consiliul Național al Elevilor. Tinerii susțin că au primit mult mai multe informații despre prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 decât despre ce presupune vaccinul. Iată mai multe detalii.
Salvați Copiii România și Consiliul Național al Elevilor au organizat recent o anchetă sociologică asupra elevilor români. La această anchetă au participat 21.581 de elevi în perioada 15 – 25 octombrie 2021. Întrebările vizau în special părerea tinerilor despre revenirea fizică în școli dar și cât de informați sunt aceștia cu asupra vaccinării.
Conform rezultatelor, aproape jumătate dintre elevi spun că de la începutul anului școlar și până la această vacanță, cursurile au fost suspendate la nivelul clasei cel puțin o dată. Motivul a fost îmbolnăvirea unuia dintre colegi. Procentul celor care au experimentat suspendarea cursurilor din cauza îmbolnăvirii unui profesor este de doar 6%.
86% dintre copii susțin că au fost informați cu privire la metode de prevenire a infectării cu SARS-CoV2. În schimb, elevii nu sunt informați despre vaccinare. Doar 36% dintre aceștia susțin că au primit vreo informație relevantă privind acest subiect.
Pentru 30% dintre elevii anchetați, existența sau inexistența testelor în școli este un mister. Dintre cei cu colegi infectați, doar 23% au fost testați la școală. 37% susțin că deși aceste teste există, ei nu au solicitat testarea.
Elevii susțin că școala este un mediu sigur
63,5% dintre elevi susțin că profesorii sunt mai disciplinați când vine vorba despre respectarea măsurilor. Alți 32,6% susțin că atât profesorii, cât și elevii respectă măsurile în mod egal.
Siguranța în școli a fost un alt subiect atins de anchetă. 55% dintre elevii au indicat scoruri foarte mari când vine vorba despre sentimentul de siguranță în școli. Aceștia au acordat note de 4 și 5.
„Școala este locul în care copiii experimentează un foarte mare sentiment de siguranță și unde percep informațiile primite ca fiind validate de autoritatea profesorilor și a mediului. De aceea, întreruperea cursurilor nu poate aduce beneficii, ci, din contră, slăbește încrederea copiilor în informația primită pe alte canale. Școala contribuie major la receptarea informației științifice, crucială într-un astfel de moment pandemic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.