O bunicuță din Canada a devenit cea mai bătrână absolventă de master
O bunicuță din Canada a devenit recent cea mai bătrână absolventă de master. Făcând asta, ea și-a îndeplinit cel mai mare vis al vieții. În viitor, ea speră să-i inspire și pe alții să-și urmeze visele și să caute mereu să învețe. Iată mai multe detalii.
Să înveți nu este ceva ce faci doar la școală. Cu toții ar trebui să încercăm să învățăm lucruri noi pe întreg parcursul vieții. Cel puțin aceasta este ideea unei bunicuțe din Canada ce tocmai a obținut diploma de master.
Varatha Shanmuganathan, în vârstă de 87 de ani, a devenit cea mai bătrână absolventă de master din Canada. Bunicuța și-a transformat pasiunea pentru pace și învățătură într-o diplomă de științe politice.
Varatha este bunica a șapte nepoți care au emigrat din Sri Lanka. Deși are o vârstă respectabilă, sufletul ei este tânăr și plin de viață. Atunci când nu se joacă sau nu cântă alături de nepoții ei, ea își urmează pasiunile și visurile.
„A fost o experiență interesantă. Pe data de 1 noiembrie eram o simplă bătrână ducând o viață obișnuită. Pe data de 2, atunci când am absolvit masterul, totul s-a schimbat”, a declarat pentru CNN Varatha Shanmuganathan.
Prețuiește pacea, justiția, egalitatea și democrația
Aceea a fost ziua în care a devenit cea mai bătrână absolventă de master la Universitatea din Ontario. Lucrarea sa de master s-a concentrat pe războiul civil din Sri Lanka și pe eforturile de a ajunge la pace.
„Acesta a fost întotdeauna unul din visurile mere. Mereu mi-am dorit să urmez studii superioare în domeniul politicii. Acum sunt fericită că în sfârșit mi-am îndeplinit visurile”, a declarat proaspăta absolventă.
Varatha Shanmuganathan s-a născut într-un sat mic din Sri Lanka numit Velanai. Ea a fost preocupată întotdeauna să găsească răspunsuri și explicații pentru războiul civil ce a durat 26 de ani.
Acest război s-a încheiat relativ recent, în mai 2009. Conflictul a avut urmări groaznice pentru populația țării. Aproape 70.000 de oameni și-au pierdut viața, adică aproape două treimi din populațiile zonelor nordice și estice.
„În inima și sufletul meu am prețuit mereu pacea, justiția, egalitatea și democrația”, a declarat Varatha. „Am dorit să spun povestea țării mele tare și răspicat fiecărei generații. Cu toții trebuie să ne dorim pacea.”
Diploma de master obținută recent nu este prima astfel de diplomă a lui Varatha Shanmuganathan. Cariera sa academică a început după ce și-a obținut diploma de licență în cadrul Universității Madras din India. La scurt timp, ea s-a întors în Sri Lanka pentru a preda engleză și istorie în școli.
În anul 1990 s-a mutat în Londra unde imediat a predat engleza ca și limbă secundară. Aici și-a obținut prima diplomă de master în cadrul Universității din Londra.
Venirea în Canada i-a schimbat viața
În 2014 bunicuța a imigrat în Canada pentru a fi împreună cu fiica sa ce tocmai obținuse o diplomă de master în cadrul Universității York. Ajunsă în America de Nord, Varatha a aflat că Universitatea York oferă educație gratuită cetățenilor seniori.
Imediat, bătrâna s-a luminat la față. A știu că a venit timpul să-și împlinească visul de a studia științe politice. Ea și-a început studiile în anul 2019 și le-a continuat de-a lungul pandemiei până ce a absolvit în acest an pe data de 2 noiembrie alături de alți 4.000 de studenți.
Rhonda Lenton, președintele Universității York, a declarat pentru CNN că „Shanmuganathan reprezintă exact valorile universității. Este vorba despre accesul la educație, efortul de a crea un mediu inclusiv pentru toți și determinarea de a crea un viitor mai bun. Cu siguranță îi va inspira și pe alții să studieze și va fi un model pentru femeile de toate vârstele.”
Deși tocmai și-a împlinit cel mai mare vis al vieții, Varatha a declarat că nu se oprește aici. Ea plănuiește acum să scrie o carte despre viața din Sri Lanka de după război. Speră că prin această carte să-i inspire pe alții să-și găsească și să-și urmeze pasiunile.
„Ar trebui mereu să ai un țel în viață”, a declarat Varatha Shanmuganathan. „Descoperă ce vis vrei să urmezi și urmează-l până la capăt. Gândește-te la ceva ce te interesează, dar de care să beneficieze și alții.”