Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Vulpea fennec, cea mai mică vulpe din lume
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre vulpea fennec, cea mai mică vulpe din lume. Haideți să aflăm mai multe despre acest adorabil animal.
Animalul de astăzi arată de parcă ar fi o jucărie de pluș. Nu te poți abține să nu vrei să-l strângi în brațe atunci când îl vezi. Vulpea fennec este cea mai mică vulpe din lume. Ea iese în evidență în special prin urechile de dimensiuni foarte mari în comparație cu corpul său. Ele trăiesc în deșert, reușind să supraviețuiască fără nicio problemă.
Se camuflează cu ușurință
Urechile vulpii fennec pot avea o lungime de 10 – 15 centimetri. Ele nu doar că le ajută pe vulpi să audă prada, dar servesc și drept o modalitate de a rezista căldurii deșertului.
Drăguțele vulpici au o lungime de 29 – 41 de centimetri. Ele pot atinge o greutate de 1,6 kilograme. Durata lor de viață este de 10 ani în sălbăticie și de 13 ani în captivitate.
Blana lor este deasă și are culoarea nisipului. Ea reflectă lumina în timpul zilei dar și ține de cald în timpul nopților friguroase din deșert. Până și lăbuțele lor sunt acoperite de blană pentru a se proteja de căldura nisipului.
Trăiește în vizuini săpate în dunele de nisip
Cea mai mică vulpe din lume trăiește în deșertul Sahara și în Nordul Africii. Ele se adăpostesc în timpul zilei în vizuini săpate în dunele de nisip pentru a se feri de căldurile extreme. Aceste vizuini se pot afla chiar și la un metru adâncime. Vulpile fennec pot trăi în mici comunități de până la 10 indivizi. Deși fiecare are propria sa vizuină, ele sunt săpate în apropiere față de celelalte și, uneori, chiar sunt conectate.
Aceste vulpi adorabile sunt animale nocturne. Ele își încep vânătoarea la apus. Dieta vulpilor fennec este omnivoră. Ea constă din insecte, rozătoare, melci, șopârle, plante, fructe, rădăcini și ouă. Cu ajutorul urechilor nu au nicio problemă în a detecta prada. Fiind animale deșertice, ele s-au obișnuit să reziste mult timp fără apă. Sursa lor principală de apă sunt plantele pe care le consumă.
Au un singur partener toată viața
Perioada de împerechere a vulpilor începe în ianuarie și în februarie. Femelele dau naștere la pui în perioada martie – aprilie. Vulpile fennec sunt monogame, adică au un singur partener toată viața.
Perioada de gestație este de 50 de zile. La finalul acesteia, femeia dă naștere la doi – cinci pui. Cei mici sunt alăptați timp de 60 – 70 de zile. În acest timp masculul iese la vânătoare pentru a hrăni familia. Puii ajung la maturitate la vârsta de 10 luni.
Nu sunt în pericol de dispariție
Principalul prădător al vulpilor fennec este omul. Ele sunt vânate și capturate pentru ca mai apoi să fie vândute drept animale de companie. De asemenea, și blana lor lucioasă este la mare căutare. Chiar dacă păsările mari și hienele ar putea reprezenta un pericol pentru micile animale, faptul că își petrec timpul zilei în vizuini le asigură siguranța. Din fericire, vulpile fennec nu sunt în pericol de dispariție. Ele sunt afectate, însă, de pierderea habitatului natural.
Curiozități despre vulpea fennec
Deși au picioare scurte, ele pot atinge o viteză de 32 de kilometri la oră, adică de trei ori viteza de alergare a unui om obișnuit.
Vulpile fennec sunt singurul carnivor din Deșertul Sahara care nu întâmpină probleme când vine vorba de lipsa apei.
Urechile vulpilor fennec pot ajunge să aibă jumătate din lungimea corpului.