Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Tanzania, leagănul umanității. Haideți să aflăm mai multe despre locul unde strămoșii noștri trăiau acum milioane de ani.
Tanzania este cea mai mare țară din Africa de Est. Pe lângă pământurile de pe continent, țara mai cuprinde și insulele Zanzibar, Pemba și Mafia. Numele oficial al țării este Republica Unită a Tanzaniei.
Deși ar putea părea ciudat, Tanzania are două capitale. Dar es Salaam este capitala administrativă a țării, adică acolo unde se află președintele țării. Dodoma este capitala legislativă a țării, adică acolo unde se află parlamentul.
Populația țării este de aproximativ 55,5 milioane de locuitori. Limbile oficiale sunt kiswahili și engleza. Moneda țării este shillingul tanzanian.
Majoritatea pământurilor din Tanzania au fost cândva savane. În prezent, țara este semi-deșertică. Țara africană se bucură de o mulțime de animale sălbatice. Aici se află cea mai mare populație de elefanți din lume. Din păcate, mulți dintre ei încă sunt vânați pentru fildeși. Tot în Tanzania se află și Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa.
Multe alte animale sălbatice populare trăiesc în Tanzania. Este vorba despre zebre, girafe, rinoceri, lei și leoparzi. Toate acestea sunt afectate de braconaj. Pe malul râurilor putem întâlni crocodili și hipopotami. Dacă ne îndreptăm spre coastă ne putem întâlni cu broaște țestoase gigante.
Parcul Național Gombe este cunoscut pentru sanctuarul cimpanzeilor. Un alt parc natural din Tanzania este Parcul Național Serengeti. Acesta este și cel mai vechi dar și cel mai popular parc pentru turiști. Impresionantul parc găzduiește peste 1,7 milioane de antilope gnu dar și alte 1 milion de animale.
Tanzania ca și țară nu există de foarte mult timp. Ea s-a format pe 26 aprilie 1964 după unirea dintre Tanganyika și Insulele Zanzibar. Totuși, regiunea este una cu adevărat importantă pentru istoria oamenilor.
Am putea considera Tanzania drept leagănul umanității. Unele dintre cele mai vechi rămășițe umane au fost găsite în această regiune. Arheologii au găsit urme de picioare vechi de 3,6 milioane de ani despre care se crede că au aparținut strămoșilor noștri.
În urmă cu 10.000 de ani, Tanzania era locuită de triburi de vânători și culegători. Aceștia vorbeau limba Khoisan. Acum 5.000 de ani li s-au alăturat vorbitorii de Cushitic. Aceștia au introdus agricultura, producția de hrană și chiar creșterea de animale.
Acum 2.000 de ani a venit rândul oamenilor Bantu să ajungă în regiune. Aceștia au migrat din Africa de Vest. Ei au ajutat mai departe la dezvoltarea metalurgiei și au introdus diferite idei de organizare politică și socială.
La începutul primului mileniu d.Hr. a început comerțul cu Arabia și cu Persia. Această perioadă a fost foarte benefică pentru economia zonei. Tot atunci au fost convertiți oamenii din zona Tanzaniei la islam. De asemenea, limba arabă a ajuns să fie introdusă în zonă, ea amestecându-se cu limba locală. Astfel a luat naștere limba kiswahili. Ea a continuat să se dezvolte împreună cu comerțul cu arabii, persanii și indienii.
Economia a tot evoluat și și-a atins apogeul între secolele XIII – XV. În această perioadă au apărut o mulțime de orașe, atât pe coastă cât și pe insulele din Zanzibar. Această perioadă este cunoscută drept era Shirazi. Locuitorii făceau comerț cu aur, fildeși și alte bunuri, acestea ajungând până în India și China.
În anul 1498, Vasco da Gama a devenit primul european care a ajuns pe coasta Africii de Est. Până în anul 1525, portughezii au pus stăpânire complet pe porturi. Controlul Portugaliei a durat până la începutul secolului al XVIII-lea, atunci când arabii din Oman au început să controleze zona. Zanzibar s-a transformat în această perioadă într-un centru arab de comerț cu sclavi. Chiar dacă sclavia a fost legală până în anul 1873, ea a continuat până mai târziu.
A urmat o colonizare a zonei de către germani. Această colonizare a avut loc între anii 1880 – 1919. Mai apoi a venit rândul britanicilor care au stăpânit zona până în anul 1961. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, țara a servit drept o bază militară. Rolul ei era să furnizeze ajutor financiar și muniție. Tanganyika, adică partea continentală a țării, a devenit independentă în anul 1961. În anul 1964 și-a câștigat independența și Zanzibarul care s-a unit imediat cu Tanganyika formând Tanzania de astăzi.
Președintele este liderul țării. El este ales prin vot democratic o dată la cinci ani. Deși face parte din leagănul umanității, Zanzibar are propriul său președinte, propriul consiliu și propriile ministere. De asemenea, zona insulară își stabilește propriile legi. Zanzibar este o regiune mult mai bogată decât restul țării.
O parte din țară încă este infestată cu musca țețe. Această muscă cară o boală foarte periculoasă și anume boala somnului. Boala poate să afecteze atât oamenii cât și animalele. Guvernul a depus eforturi majore de a o elimina. Din păcate, însă, încercările nu au avut mare succes. De asemenea, țara mai Tanzania afectată și de malarie.
Aproximativ 90% dintre tanzanieni locuiesc în zone rurale. Ei supraviețuiesc datorită fermelor lor. În total există 120 de grupuri tribale diferite pe teritoriul țării. Asta face ca țara africană să fie printre cele mai diverse din lume. Fiecare trib are propriul său mod de viață. Toate triburile reușesc, însă, să conviețuiască în mod pașnic.
Mâncarea din Tanzania este unică și variază de la regiune la regiune. În zona de coastă ea poate fi caracterizată drept iute. Tot aici se folosește mult lapte de cocos. Cu cât te îndrepți mai mult către interiorul țării, cu atât ea devine mai puțin picantă.
Industria muzicală a evoluat de-a lungul anilor. Datorită diversității culturale, muzica țării este o combinație de ritmuri și sunete vechi, noi și importate din alte țări. Muzicienii din această zonă sunt printre cei mai cunoscuți din Africa de Est.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Madagascar, insula celor mai neobișnuite animale