Cum arată cei mai scumpi ardei iuți din lume și unde îi puteți vedea
Începând cu data de 30 octombrie, ora 11:00, și până-n 21 noiembrie Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași găzduiește expoziția „Flori de toamnă 2021 – expoziție de flori, fructe și semințe”. Evenimentul a ajuns la cea de-a XLV-a ediție și este organizat în secțiile exterioare și complexul de sere. Din cadrul expoziției fac parte și cei mai scumpi ardei iuți din lume.
Evenimentul marchează 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România. În cadrul expoziției vor fi prezentate zeci de soiuri românești și internaționale de Chrysanthemum. E vorba de o plantă a cărei flori o numim crizantemă. Publicul va putea descoperi 215 varietăți cultivate în sere și solarii. De asemenea, vor fi expuse și 210 varietăți de soiuri cultivate în exterior. „În Grădina Botanică din Iași cultura crizantemei se practică de cinci decenii și urmează tendința generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iași noi soiuri românești cu o valoare științifică și decorativă deosebită”, se arată pe site-ul grădinii botanice.
Pe lângă crizanteme vor fi expuse eșantioane de fructe și semințe provenind de la specii de plante cultivate în spațiile exterioare și în serele Grădinii Botanice din Iași. Ele se regăsesc sub genericul „Promisiunea vieții” și invită publicul să exploreze rolul biologic al semințelor și semnificația acestora pentru diferite culturi ale globului.
Cei mai scumpi ardei din lume, vedetele expoziției
Expoziția prezintă zeci de soiuri de ardei iute, precum și colecția de ardei iuți decorativi. Ea reunește 10 specii și subspecii ale genului Capsicum. Printre soiurile de ardei din cadrul expoziției se numără și C. chinese „Aji Charapita”, cel mai scump ardei iute din lume. Un kg, adică aproximativ 75.000 de ardei, are un preț cuprins între 11.000 – 25.000 de dolari. Prețul ridicat nu se datorează faptului că ar fi foarte iuți, ci mai degrabă datorită gustului unic pe care-l au. Ardeii iuți de acest soi au o aromă deosebită de citrice și sunt un condiment de bază al multor preparate culinare peruane.
„Într-o zonă special amenajată vor fi expuse primele trei cele mai iuți soiuri de ardei din lume. C. chinense „Carolina Reaper”, C. chinense „Trinidad Moruga Scorpion” și C. chinense „7 Pot Douglah”, alături de numeroase alte soiuri ale genului C. chinense, renumite pentru iuțeala lor caracteristică”, se mai arată pe site.
În complexul de sere vor fi expuse într-un spațiu tradițional inedit peste 200 de soiuri de dovleci decorativi, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă. Tărtăcuța șarpe, tigve, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, vor putea fi admirate și ele. De asemenea, publicul are ocazia de a admira colaje cu flori și fragmente din plante presate. Ele sunt inspirate din arta de origine japoneză. Secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în 21 noiembrie. Programul este între orele 9:00 – 17:00, zilnic. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate este de 8 lei. Fotografiatul este liber.