V-ați gândit vreodată ce ne-ar spune cățeii noști dacă ar putea vorbi? Ce ne-ar spune atunci când plecăm și îi lăsăm singuri acasă? Sau ce ar spune când ne întoarcem? Ei bine, acest lucru chiar e posibil. Haideți să vă spunem mai multe de Bunny, câinele din rasa Sheepadoodle care chiar vorbește cu stăpânii lui.
Alexis Devine, stăpâna lui Bunny, și-a propus să afle ce gândește câinele ei. Aceasta l-a dresat să „vorbească” prin intermediul unei plăci de sunet cu butoane mari. Ele se potrivesc cu diferite cuvinte, iar apăsarea lor succesivă duce la crearea unor propoziții. „Bunny trist” sau „Unde este mama” sunt două din exemple. Alexis Devine împărtășește pe conturile de socializare clipuri video cu Bunny vorbind, iar ele sunt un deliciu pentru internauți. Bunny e atât de urmărit încât a primit chiar și bifa albastră de la Instagram. Clipurile video le puteți vedea și voi aici.
Câinii sunt inteligenți, iar acesta este un lucru bine știut. Bunny, prin intermediul plăcii de sunet, ne dovedește asta încă o dată. În ultima vreme cățelul s-a preocupat de lipsa anumitor oameni sau animale. Din familie mai făcea parte și Uni, o pisică care a dispărut de mai bine de patru luni. Relația dintre Bunny și Uni nu era una foarte apropiată, însă cu vreo două luni înainte de dispariție Bunny a folosit placa video apăsând butoanele: „Familia Uni împreună”, povestește Alexis Devine, conform salon.com. „Și apoi, săptămâna trecută, a fost pur și simplu sfâșietor. A apăsat pe „pisica pa”, iar eu aproape că am izbucnit în lacrimi. Inima mea nu a putut face față”, a mai povestit stăpâna lui Bunny.
Bunny, înscris într-un proiect important
Bunny este unul din cei aproape 2.600 de câini și 300 de pisici care fac parte dintr-un proiect numit TheyCanTalk. Scopul studiului este de a înțelege dacă animalele pot comunica cu oamenii prin intermediul dispozitivelor de comunicare augmentativă și alternativă (ACC). Sistemele de AAC, cum ar fi butoanele uriașe etichetate ale lui Bunny, care pronunță un singur cuvânt atunci când sunt apăsate, au fost concepute inițial pentru a ajuta oamenii cu tulburări de comunicare. Recent, acestea au fost adaptate pentru a fi utilizate în experimentele lingvistice cu animale.
În cazul în care v-ați întrebat vreodată dacă câinele vostru vă iubește sau nu, să știți că o face. O serie de studii arată asta. Spre exemplu, cercetătorul Gregory Berns a antrenat aproape 90 de câini să stea pe loc pentru a le putea face o scanare a creierului prin rezonanță magnetică (RMN). Într-unul din studiile sale le-a dat câinilor cinci mirosuri diferite: propriul lor miros, mirosul unui om familiar, al unui om străin, al unui câine familiar și a unui câine străin. Studiul a arătat că regiunea creierului asociată cu recompensele pozitive a fost activată cel mai mult de mirosul omului familiar.