Roboțelul minune. Leo poate merge pe sfoară și se plimbă cu skateboardul
Astăzi vă vorbim despre Leonardo, roboțelul minune. Îl numim așa datorită abilităților pe care le are. Printre cele mai impresionante lucruri pe care le poate face se numără mersul pe sfoară și plimbatul cu skateboardul. Haideți să vă spunem mai multe despre Leonardo.
Denumirea roboțelului vine de la „LEgs ONboARD drOne”, dar este alintat Leo. El este un robot biped, adică are două picioare. Seamănă practic cu un om. Chiar cu un copil. Leo are o înălțime de aproximativ 75 cm, cântărește 2,6 kg și merge cu până la 20 cm pe secundă. El a fost creat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Calitech) și Universitatea Northeastern din Boston. Aceștia au fost inspirați de păsări. Mai exact de modul în care ele pot să dea din aripi, dar și să țopăie și să meargă.
Roboțelul Leo nu doar că poate zbura, dar poate și să facă alte mișcări dificile. Cum ar fi mersul pe sfoară sau mersul pe skateboard. „În funcție de tipurile de obstacole pe care trebuie să le traverseze, LEO poate alege să folosească fie mersul pe jos, fie zborul, sau să le îmbine pe cele două, după cum este necesar. În plus, LEO este capabil să efectueze manevre de locomoție neobișnuite care chiar și la oameni necesită o măiestrie a echilibrului, cum ar fi mersul pe sfoară și skateboardingul”, spune Patrick Spieler, co-autor principal al articolului apărut în revista Science Robotics.
Cum funcționează Leo
Atunci când o persoană merge, aceasta își ajustează poziția și orientarea picioarelor pentru a face ca centrul de greutate să se deplaseze înainte, menținând în același timp echilibrul corpului. LEO merge și el în acest mod. Elicele se asigură că robotul este în poziție verticală în timp ce merge, iar propulsoarele schimbă poziția picioarelor pentru a deplasa centrul de masă al robotului înainte prin utilizarea unui controler de mers și zbor sincronizat. În zbor, robotul își folosește doar elicele și zboară ca o dronă.
Proiectul LEO a fost demarat în vara anului 2019 cu autorii articolului Science Robotics și trei studenți de la Caltech care au participat la proiect. În continuare, echipa plănuiește să îmbunătățească performanța lui LEO prin crearea unui design mai rigid al picioarelor. Asta îl va face capabil să susțină o mai mare parte din greutate și va crește forța de acționare a elicelor. În plus, ei speră să-l facă pe LEO mai autonom, astfel încât robotul să poată înțelege cât de mult din greutatea sa este susținută de picioare și cât de mult trebuie să fie susținută de elice atunci când merge pe teren accidentat.
Dicționar
Locomoție: deplasare, mișcare dintr-un loc într-altul;
A propulsa: a exercita o forță asupra unui vehicul pentru a-i provoca o mișcare de înaintare;
Autonom: care este liber, care nu depinde de nimeni.