Intrare gratuită la Muzeul Hărților azi, 27 octombrie. Ce poți vedea
Ultima zi de miercuri din luna octombrie este sărbătorită cu intrare gratuită la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Așadar, astăzi, 27 octombrie, puteți descoperi colecțiile de hărți și gravuri vechi, precum și câteva expoziții. Iată mai multe detalii.
Pe lângă colecțiile de hărți și gravuri vechi, pe vizitatori îi așteaptă și microexpoziția „București – India – Hawai – Mexic: harta călătoriilor realizate de scriitori români”. Ea mai poate fi vizitată doar până duminică, 31 octombrie, și face parte dintr-un proiect în colaborare cu Secția Patrimoniu a Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
„Conceptul proiectului constă în selecția unor materiale din arhiva MNLR și crearea unor legături vizuale și de conținut cu specificul și cu misiunea muzeelor gazdă din Capitală. Microexpoziția prezintă câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor, iar harta pe care o propunem vizitatorilor pornește din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawai, cu o scurtă excursie în Mexic. Microexpoziția se află la etajul I al Muzeului Hărților și vizitarea acesteia este inclusă în biletul de acces în muzeu”, transmit reprezentanții muzeului.
Expoziția „Răstimpuri. Marcel Aciocoiței”
O altă expoziție pe care publicul este invitat să o descopere se numește „Răstimpuri. Marcel Aciocoiței”. Aceasta este o expoziție temporară și poate fi vizitată până-n 21 noiembrie 2021. Vizitatorii pot pătrunde în universul artistic și sufletesc al unui om de muzeu. Marcel Aciocoiței (1956 – 2020) era cunoscut printre colegi ca „Domnul Marcel”. El a ocupat postul de conservator muzeal timp de aproape 15 ani. A fost implicat activ în organizarea și deschiderea Muzeului Hărților. Prin personalitatea sa remarcabilă a devenit o figură emblematică pentru această instituție.
„Marcel Aciocoiței făcea parte din clasa restrânsă a oamenilor de cultură veritabili. Cu un orizont intelectual impresionant bazat pe un studiu temeinic și aprofundat al artei, istoriei și spiritualității universale. Ghidat de rigoare și o curiozitate mereu vie. Această expoziție îi este dedicată și marchează un an de la dispariția sa. Sunt expuse pânze și lucrări de grafică din diferite perioade ale vieții, care dau măsura contribuției sale marcante la scena artistică contemporană.
„Răstimpurile” se referă la scurta trecere a lui Marcel Aciocoiței prin această lume și la fiecare lucrare expusă, care reprezintă practic un moment surprins de artist din această curgere ireversibilă a timpului. În cadrul expoziției vor fi difuzate înregistrări cu evocări ale artistului realizate de prieteni și fragmente din interviul realizat de Sebastian Drăgan în cadrul emisiunii „Agenția de Cultură”, din anul 2017”, mai transmit reprezentanții muzeului.
La muzeu mai puteți vedea și harta militară a Principatului Moldovei din 1781. „CARTE DE LA MOLDAVIE pour servir à l’histoire militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs …” este titlul hărții spectaculoase folosită în războiul ruso – turc dintre anii 1768 – 1774. Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.