Cele mai interesante plante din lume: deșertul înflorit
Atunci când ne gândim la deșert ne gândim la nisip. Totuși, nu toate deșerturile sunt nisipoase. De exemplu, Antarctica este cel mai mare deșert de pe glob. Toate aceste zone au în comun este lipsa de viață. Cum se face, însă, că pe glob există o zonă extrem de aridă care ocazional se transformă într-un adevărat spectacol natural? Astăzi, în rubrica noastră vom vorbi despre deșertul înflorit, una dintre cele mai neobișnuite zone naturale din lume. Iată mai multe detalii.
Astăzi nu vorbim despre o singură plantă, ci despre un eveniment natural fabulos. Atunci când ne gândim la deșert nu ne imaginăm că acesta găzduiește viață, fie că este vorba de animale sau de plante. Se pare, însă, că un deșert din America de Sud învie ocazional, devenind un câmp de flori.
Este vorba despre Deșertul Atacama care este situat în nordul țării Chile, denumit și deșertul înflorit. Acesta este considerat unul dintre cele mai aride locuri din lume. La mijlocul lunii octombrie el a trecut printr-o transformare magică, devenind acoperit aproape în întregime de un covor de flori de diverse culori.
Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă fenomenul
Această regiune este studiată intens de oamenii de știință. Conform acestora, Atacama este un ecosistem complex și fragil. În funcție de nivelul de precipitații, zona se poate transforma dintr-un deșert plictisitor într-un spectacol de culori.
Cercetătorii au descoperit că responsabile pentru acest fenomen sunt semințele „adormite” ce se ascund sub nisip. Aparent, ele pot să supraviețuiască timp de decenii în așteptarea unei cantități minime de apă.
Totuși, oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin mecanismele acestui deșert. Se crede că El Nino, un eveniment climatologic care afectează coastele vestice ale Americii de Sud, aduce ploile ce pot cauza înflorirea zonei.
Este un ecosistem extrem de fragil
„Ecosistemul chilian poate să pară lipsit de viață”, a explicat conform AFP Andrea Loaiza, profesoară de biologie la Universitatea la Serena. „El este însă un ecosistem viu, dar totuși foarte fragil. Orice perturbare poate să-l dezechilibreze.”
„Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supraviețui. Vorbim despre milioane de ani de evoluție în medii extreme. Toate acestea ne oferă informații pentru a le înțelege mai bine și care ne învață să ne adaptăm”, a adăugat aceasta.
Andres Zurita este un alt genetician agronom preocupat de deșertul înflorit, mai exact de modul în care pot supraviețui semințele sub nisip. „Pentru a ne adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înțelegem procesele naturale”, a explicat el.