Gestul bunicuței de 90 de ani din Vrancea a uimit pe toată lumea. Cui și-a donat „averea” din acest an
O femeie de 90 de ani din județul Vrancea a făcut o donație impresionantă. Gestul bunicuței a uimit pe toată lumea. Iată cui și-a donat „averea” din acest an și cine se bucură acum de ea.
Copiii și adulții din centrele Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au avut parte de o surpriză zilele trecute. Bătrânica a ales ca în acest an cele aproape patru tone de mere ce provin din livada proprie să ajungă în centrele DGASPC Vrancea. Merele, la fel ca orice fruct, sunt o sursă numai bună de vitamine. Mai ales când acestea sunt proaspete și crescute natural. Livada din care provin cele patru tone de mere îi aparține lui Clementa Popa, o femeie ajunsă la lăudabila vârstă de 90 de ani. „Mulțumită acestui gest impresionant sute de copii ocrotiți în centrele din județul Vrancea, persoane vârstnice ori persoanele adulte cu dizabilități, vor avea în meniu mere proaspete. Situată în satul Poduri, comuna Valea Sării, livada aparține doamnei Popa Clementa, o femeie ajunsă la venerabila vârstă de 90 de ani. Aceasta, alături de întreaga familie, se dedică zi de zi activităților gospodărești”, se arată într-un comunicat al DGASPC Vrancea.
Reprezentanții instituției își exprimă recunoștința față de acest gest și îl consideră un îndemn pentru copii ca să consume cât mai multe fructe și legume autohtone. „Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea își exprimă pe această cale recunoștința față de familia din Valea Sării care a făcut astfel posibil, ca atât copiii, cât și vârstnicii instituționalizați să aibă parte de o porție binecuvântată de sănătate”, se mai arată în comunicat.
Beneficiile consumului de mere
Merele sunt unele dintre cele mai accesibile fructe și ar trebui să profităm de asta. Se spune că un măr pe zi ține toate bolile departe. Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. Să nu uităm de flavonoizi, fibre și faptul că merele sunt foarte sărace în calorii, scrie doc.ro.
Iată câteva din beneficiile pe care le oferă consumul de mere:
echilibrează digestia, calmează indigestia și infecțiile intestinale;
merele pot avea efect asupra constipației, diareei sau inflamațiilor intestinale
detoxifică întregul sistem digestiv;
împiedică formarea pietrelor la rinichi;
echilibrează tensiunea arterială și ține sub control nivelul colesterolului;
îmbunătățesc circulația sângelui și asigură oxigenarea optimă a creierului;
asigură o mare parte din necesarul de nutrienți în fiecare zi;
întăresc oasele;
sunt antiseptice și antibacteriene. Merele omoară până la 80% dintre bacteriile din cavitatea bucală.
Dicționar
Autohton: care s-a format și s-a dezvoltat pe teritoriul unde trăiește și în prezent, care este originar de aici; băștinaș, aborigen.
Indigestie: tulburare a digestiei provocată de unele excese alimentare, de frig, de unele stări nervoase etc. și manifestată prin indispoziție, grețuri, vărsături, diaree etc.