Amoniții și bizonul de stepă. Despre ei vom vorbi astăzi la rubrica COMORILE MUZEELOR. Exemplarele fac parte din colecția Muzeului Național al Banatului. Amoniții au dispărut odată cu dinozaurii, iar bizonul de stepă a dispărut acum 10.000 de ani.
Amoniții, cunoscuți în limbajul popular drept șerpi pietrificați, au fascinat omenirea de-a lungul timpului. Aceștia au apărut cu mult înaintea dinozaurilor, dar au dispărut odată cu ei la sfârșitul Cretacicului. Exemplarul de la Muzeul Național al Banatului face parte din patrimoniul mobil al Colecției de „Paleontologie și Mineralogie” din cadrul Secției Științele Naturii. El a fost colectat în anul 1949 în regiunea Timișoara, Raionul Orșova, zona Svinița.
„Amoniții sunt printre cele mai cunoscute fosile. Au formă asemănătoare melcilor, cu cochilia în formă de spirală. Dacă se efectuează o secțiune longitudinală prin cochilie putem observa că este formată din mai multe compartimente despărțite de septuri sau pereți despărțitori. Amoniții erau moluște nectonice, adică specii care se deplasau în masa apei prin mijloace proprii. Conform oamenilor de știință speciile au trăit în mări și oceane în timpul erei mezozoice”, explică muzeograful Silviu Mureșan.
Bizonul de stepă
Un alt exponat interesant din colecția muzeului este bizonul de stepă. Acesta era un erbivor de dimensiuni mari, des întâlnit pe pajiștile din nordul și estul Europei. Îi plăcea să trăiască în turme mari, la fel ca bizonii din ziua de azi. Dispariția bizonului de stepă a fost datată acum 10.000 de ani. Animalul este considerat strămoșul zimbrului european și al bizonului american. Exemplarul expus la Muzeul Național al Banatului face parte din Colecția Paleontologie și a fost descoperit tot în anul 1949 în albia râului Bega, în apropiere de localitatea Balinț.
„Avem un corp musculos și masiv acoperit cu păr. Era de aproximativ patru metri lungime și doi metri înălțime, și atingea o greutate de până la 1.000 de kg”, spune Silviu Mureșan. Tot el explică și care sunt motivele dispariției acestui animal. Pentru a afla mai multe vă invităm să vizionați video-ul de mai sus.