NeoNlitic 3.0. Expoziție de artă contemporană. Cum ar arăta civilizațiile străvechi astăzi
NeoNlitic 3.0 pregătește o expoziție cu adevărat deosebită pentru timișoreni în această perioadă. Este vorba de o nouă expoziție de lucrări ce reinterpretează într-un mod modern culturile străvechi de pe teritoriul nostru. Iată mai multe detalii.
Timișorenii vor avea șansa, în această perioadă, să participe la cea de-a doua expoziție a celei de-a treia ediții a proiectului NeoNlitic. Evenimentul se va desfășura la Casa Artelor din Timișoara în perioada 23 – 31 octombrie. Acest proiect își propune să prezinte publicului diverse documentări asupra civilizațiilor neolitice din trei țări, adică România, Grecia și Serbia. Până acum, expoziția a mai fost prezentată în Muzeul din Zrenjanin, Serbia.
NeoNlitic 3.0 reunește 24 de artiști din trei țări. Ei vor aduce la un loc lucrări de mixed media, sculpturi din lemn, rășină sau metal, instalații luminoase, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping. Toate creațiile au avut ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor preistorice Sesklo, Vinca și Starčevo-Körös.
Curatorul expoziției NeoNlitic este Mihaela Ion. Ea este un manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative și culturale, doctor în istoria artei și curator independent. Ei i se alătură Anca Spiridon (comunicare și promovare), Cristina Elena (editor și social media) și Cora Manole (editor).
Cultură străveche reinterpretată modern
Proiectul a fost inițiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj și design de obiect în 2018. El își propune să valorifice elemente artistice străvechi din patrimoniul cultural comun dar și estetica civilizațiilor primitive. Toate aceste elemente vor fi prezentate folosind tehnici moderne de creație artistică și materiale upcycled.
NeoNlitic a urmărit încă de la prima ediție să reinterpreteze estetica culturilor Cucuteni și Hamangia în viziunea contemporană. După doi ani, această explorare creativă a depășit granițele României și țintește tot mai sus. Cea de-a doua ediție a proiectului a continuat cercetarea esteticii Cucuteni, de această dată pe teritoriul Ucrainei. Acolo ea este cunoscută sub numele de Tripolie. De asemenea, și cultura Hamangia a fost studiată în Bulgaria.
Programul de vizionare este de marți până duminică, între orele 13:00 – 18:00. Vernisajul va avea loc pe data de 28 octombrie începând cu ora 18:00. Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a proiectului.