PRIN LUMEA MODEI. Jean René Lacoste și povestea crocodilului ce reprezintă brandul
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre Jean René Lacoste, fondatorul din spatele cunoscutului brand reprezentat de un crocodil.
Jean René Lacoste s-a născut în 1904. La vârsta de 18 ani locuia la Bordeaux cu familia sa și era un elev talentat. La fel ca tatăl său, era pasionat de sport, iar tenisul îi ocupa cea mai mare parte a timpului. Această pasiune l-a determinat, în cele din urmă, să renunțe la studii pentru a-și „inventa” propria viață. Meci după meci, René Lacoste a scris istoria tenisului până când a devenit cel mai bun jucător din lume (1926 – 1927). Cu șapte titluri de Grand Slam la activ, și-a făcut un nume, dar și o poreclă.
La Boston, în 1923, căpitanul său i-a promis că dacă va câștiga următorul meci îi va cumpăra o valiză din piele de crocodil pe care o admirase în vitrina unui magazin. René a pierdut, dar, în semn de omagiu pentru tenacitatea sa pe teren și cu referire la acest pariu neobișnuit, presa americană l-a botezat „Crocodilul”. Porecla a fost adoptată rapid în întreaga lume a tenisului. Lui Jean René îi plăcea porecla, motiv pentru care i-a cerut prietenului și stilistului său Robert George să-i coasă un crocodil pe jachetele albe pe care le purta pe teren.
Locoste, primul brand care a prezentat un logo pe hainele sale
În 1933 Jean René împreună cu André Gillier au fondat compania Lacoste, păstrând crocodilul ca logo. A fost prima companie care a pus un logo pe hainele pe care le producea.
„Inventator! Dacă ar trebui să scriu o profesie pe cartea mea de vizită, asta aș scrie. Am inventat toată viața mea”, spunea Jean René, conform Lacoste.com. Înainte, jucătorii de tenis purtau cămăși. Asta până când Lacoste a creat un tricou polo flexibil și ușor, din bumbac. În anii 1950, hainele Lacoste au început să fie exportate în întreaga lume. A fost dezvoltată chiar și o linie pentru copii.
Lacoste a fost așadar, atât sportiv, cât și designer. Și nu s-a limitat doar la haine. La sfârșitul anilor 1960, spre exemplu, împreună cu parfumierul și designerul de modă francez Jean Patou, Lacoste a creat prima sa apă de toaletă. A mai creat ochelari, alături de designerul Cahours de Virgile, curele, alături de Maison Hamon, încălțăminte casual, cu grupul britanic Pentland și chiar și ceasuri.