O meserie delicioasă. Ce face un cofetar ne spune Dana Lupeasca
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie delicioasă, și anume meseria de cofetar. Iată ce am aflat de la Dana Lupeasca.
Astăzi vorbim despre o meserie cu adevărat delicioasă. Cu toții iubim să mâncăm o prăjitură din când în când. Pentru unii, tortul este singurul motiv pentru care își așteaptă cu nerăbdare ziua de naștere. Cofetarul este persoana care ne îndeplinește toate aceste bucurii. Ce ne-am face fără prăjiturile făcute de el ?! Noi am avut ocazia să stăm de vorbă cu Dana Lupeasca pentru a afla mai multe despre meseria de cofetar. Iată ce am aflat.
O pasiune care a început târziu
Pasiunea Danei pentru cofetărie a început târziu, pe la vârsta de 40 de ani. De atunci, ea a perseverat încontinuu și a participat chiar la cunoscuta emisiune de gătit Chefi la Cuțite. În prezent ea își desfășoară activitatea în propria sa cofetărie din Timișoara.
Deși nu pare, meseria de cofetar este una care necesită multe cunoștințe și care nu lasă loc de greșeli. Ca și bucătar, atunci când faci o mică greșeală poți să o remediezi cu sare, piper și alte condimente. În cofetării situația este complet diferită. Orice greșeală te costă, iar gramajul se respectă cu strictețe. Un cofetar este un adevărat chimist alimentar.
Există și zile fără timp liber
Această meserie poate fi una obositoare. Ca și simplu angajat tu ai un program fix. Un cofetar obișnuit își începe treaba de dimineață, în jurul orei 7:00. Mai apoi, timp de 8 ore el prepară diverse prăjituri sau ornamentează torturi, terminându-și treaba în jurul orei 15:00.
Situația este diferită, însă, dacă tu deții afacerea. Dana Lupeasca nu are un program fix. Majoritatea timpului și-l petrece muncind. Ziua ei începe la trei dimineața și, uneori, ajunge să lucreze până seara. Au existat cazuri în care a lucrat și 24 de ore. Trebuie să luați în calcul acest lucru dacă vă gândiți să vă deschideți propria afacere. Totuși, pentru ea programul instabil nu este neapărat ceva rău, deoarece face totul cu multă pasiune.
Cum ajungi un cofetar
Pentru a deveni un cofetar trebuie să urmezi câteva cursuri speciale. Majoritatea acestora sunt organizate de companii particulare din alte țări și pot ajunge să fie costisitoare. Franța are cele mai multe astfel de cursuri iar Dana recomandă să le urmezi dacă vrei să excelezi.
Mai apoi ai nevoie de multă muncă și de exercițiu pentru a evolua constant și a deveni din ce în ce mai bun. Un cofetar bun este un cofetar care învață încontinuu.
Zâmbetul copiilor este neprețuit
Din punct de vedere material, în primii ani această meserie nu este una foarte avantajoasă. Dana ne-a sfătuit să avem și o altă sursă de venit pentru a finanța propria cofetărie. La început, majoritatea banilor câștigați vor fi reinvestiți la loc în afacere.
Avantajele acestei meserii nu vin, însă, din partea materială. Plăcerea de a vedea o persoană satisfăcută de produsul tău este de nedescris. Dana ne povestea că pe vremuri, înainte de pandemie, ea era cea care aducea torturile preparate la zilele de naștere ale copiilor. Pentru ea, să-i vadă pe cei mici uimiți de aspectul tortului ca mai apoi să-l mănânce cu poftă era cea mai mare satisfacție din lume. Bucuria lor o face să uite complet de oboseală și de stres.
Răbdarea este extrem de importantă
Cea mai importantă calitate pe care un cofetar trebuie să o dețină este răbdarea. Simțul artistic ți-l poți dezvolta pe parcurs însă fără răbdare nu o să reușești să fii un cofetar bun. Din fericire, „acolo unde există pasiune există și răbdare” în viziunea Danei. Dacă ești o persoană perseverentă și răbdătoare această meserie este pentru tine.
Dana îi sfătuiește pe tinerii interesați de arta prăjiturilor să se apuce cât mai repede de muncă. Investiți în cursuri și învățați cât mai mult. Important este să vă găsiți o pasiune cât mai repede și să învățați o meserie, indiferent de domeniu.
Pe Dana o găsiți pe Facebook, pe pagina oficială a cofetăriei sale. Pe lângă că sunt extrem de delicioase, toate prăjiturile ei arată foarte bine. Dacă sunteți din Timișoara vă sfătuim să le încercați măcar o dată.