Andreea Iorgovan, 17 ani, noua stea în devenire a canotajului românesc
Juniorii României s-a întors cu rezultate excepționale de la Campionatul European de Canotaj pentru Juniori ce a avut loc în Germania, la Munchen, în perioada 9 – 10 octombrie. Sportivii au reușit să obțină cinci medalii de aur și una de argint. Una din medaliile de aur a fost obținută de echipajul de patru vâsle alcătuit din patru fete. Noi am stat de vorbă cu una din ele și anume Andreea – Fabiola Iorgovan, campioană europeană la canotaj. După zeci de antrenamente, Andreea e noua stea în devenire a canotajului românesc. De asemenea, am vorbit puțin și cu antrenorul ei de la club, Zlatomir Balojin.
Andreea are 17 ani și este elevă la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara. Ea practică de șase ani canotajul și îi place foarte mult ce face. Andreea a participat la Campionatele Mondiale și la cele Europene alături de alte trei fete: Elena – Diana Suta, Ana – Maria Matran și Diana – Ionela Petian. La Campionatele Mondiale, fetele au reușit să obțină locul patru, însă și-au luat revanșa acum, la Europene, câștigând aurul.
„Am câștigat locul I la competiția aceasta. Practic acest sport de șase ani de zile și anul acesta a fost unul foarte încărcat pentru mine. M-am antrenat foarte mult și am prins și Campionatele Mondiale. Acolo, din păcate, am venit pe locul patru, la câteva sutimi de podium. Din august până acum ne-am antrenat mai mult pentru a ne lua revanșa în fața țărilor ce ne-au bătut. Acum am reușit să ne impunem în fața lor și să le batem cu două – trei secunde”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Andreea – Fabiola Iorgovan.
Despre antrenamente
Campioana se antrenează zilnic, uneori chiar și de două sau trei ori. Antrenamentele durează și ele destul de mult, petrecând undeva la două ore numai pe apă. Andreea va trece acum în alt lot, și anume cel de tineret. Pentru ea titlul de campioană europeană reprezintă premiul pentru toată munca pe care a depus-o în ultimul an. „Mă bucur că am terminat junioratul cu cel mai bun rezultat”, spune campioana. Deși e un sport greoi, care implică multă muncă, Andreea are câteva motive pentru care-l iubește. „La sportul acesta îmi place că ajung să cunosc tot felul de oameni de care chiar am nevoie în viață. Cunosc oameni noi și-mi place lucrul acesta. Și iarăși îmi place că suntem o comunitate. Suntem foarte multe. Îmi place foarte mult acest sport și-l practic cu mare drag”, mai spune Andreea.
Despre antrenamente, am vorbit și cu cel care i-a fost alături încă de la început pe acest drum, antrenorul ei de la CSM Timișoara. „Se antrenează cel puțin opt ore pe zi. Antrenamentele sunt destul de grele. Ea n-a fost acasă nici de Crăciun, nici de Revelion. Le-a făcut împreună cu fetele din Lotul Național. Se pregătește de trei ani de zile la Iași, iar acum trece la lotul de tineret. Se antrenează și la noi la club la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Timișoara”, ne-a spus Zlatomir Balojin, antrenorul Andreei.
Campioana are și câteva sfaturi pentru copiii care vor să urmeze acest sport. „Recomand copiilor să facă acest sport pentru că este un sport frumos, dar și greu. Cu acest sport am învățat foarte multe lucruri, am văzut foarte multe orașe frumoase și am întâlnit oameni minunați”, ne spune Andreea.
„Avem cu ce ne lăuda”
Zlatomir Balojin este mândru de Andreea. Știe cât de mult a muncit și se bucură de aceste reușite. „La Campionatele Mondiale au venit pe locul patru. Surpriza Campionatului European a fost aceasta. Și vă spun și de ce. Acum au reușit să-i bată pe toți la Europene, inclusiv pe nemți, la ei acasă. Și-au luat revanșa frumos de tot”, ne-a spus antrenorul Andreei Iorgovan.
Andreea are și alte rezultate frumoase obținute în cadrul altor competiții. „Să nu uităm că a fost și locul I la Balcaniadă în proba de 8 + 1, locul I la Balcaniadă la patru vâsle și locul III în barca de simplu și campioană națională la Iași. Deci rezultate frumoase, frumoase. Avem cu ce ne lăuda. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că până acum a fost muncă serioasă. E frumos acum când cântă imnul, e foarte plăcut, dar în spate e multă muncă”, mai spune antrenorul. Zlatomir Balojin mai spune că CSM Timișoara i-a ajutat foarte mult. De asemenea, alături le-a fost și compania Constructim, cea mai veche companie de construcții cu activitate neîntreruptă, înființată după Revoluție. Aceasta se implică intens în sprijinirea sportului timișorean și în susținerea tinerilor talentați.
Și băieții de la CSM Timișoara au făcut o treabă bună la campionat. Un nume cunoscut deja în canotajul românesc, Laurențiu Danciu, a câștigat aurul la proba de patru rame. Alături de el în barcă au fost trei vicecampioni olimpici de la Tokyo. Laurențiu Danciu, sportiv al CSM Timișoara, este campion mondial de tineret și vicecampion olimpic la aceeași categorie de vârstă.