Invențiile au schimbat viața oamenilor. Liftul, accesoriul unei clădiri înalte
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre lift, o invenție utilă de care are nevoie orice clădire înaltă.
Liftul le ușurează viața celor care locuiesc la bloc, celor care lucrează în clădiri înalte, dar și celor de la spitale, spre exemplu. Povestea liftului este una interesantă și asta deoarece la inventarea lui au contribuit doi Otis: Elisha Otis și Otis Tufts. Iată cum a apărut liftul.
Povestea liftului
Primul lift pentru oameni a fost instalat în 1857 la un magazin din New York. După doar trei ani acesta a fost închis fiindcă clienții au refuzat să-l accepte. La acea vreme, lifturile erau mai mult o atracție turistică decât un mijloc de transport. Lumea nu avea încă clădiri înalte, iar etajele inferioare erau cele mai de dorit, deoarece nu îți cereau să urci multe scări.
Liftul nu era chiar o noutate la acea vreme. Diferența era că acela era dedicat oamenilor și nu mărfurilor, ca cele cunoscute până atunci. Dispozitivele de ridicare mecanizate existau de la începutul anilor 1800, dar trecerea de la transportul de mărfuri la transportul de persoane s-a produs la sfârșitul anilor 1850″, a declarat Lee Gray, profesor de istorie arhitecturală la Universitatea din Carolina de Nord din Charlotte, conform cnn.com.
Cel care a instalat primul lift pentru oameni a fost Elisha Otis. În 1854 el a făcut o demonstrație la un târg mondial. A ridicat o platformă deasupra unei mulțimi, iar apoi a tăiat cablul cu un topor. Liftul avea un sistem de siguranță care a împiedicat liftul să cadă. Era gândit în așa fel încât dacă frânghia se rupe, un clichet să se deschidă și să oprească liftul aproape imediat.
Primul brevet a fost depus în 1859 de Otis Tufts care a instalat un lift într-un hotel din New York. Acesta avea și o bancă în interior pe care oamenii puteau sta. Ascensorul lui Elisha Otis, pe de altă parte, nu avea altceva decât o platformă și a fost brevetat mai târziu, în 1861. În mod clar acesta a inclus frâna sa de siguranță, care a făcut ca publicul să accepte liftul și să-l folosească.
Primele lifturi, folosite la hotelurile din New York, Londra și Paris
Fiindcă aveau un preț destul de mare, primele lifturi nu s-au vândut prea bine. Cu toate acestea ele au cunoscut succesul ca articole de lux în hotelurile din New York, Londra și Paris. „Erau camere frumos proiectate, cu scaune tapițate și oglinzi pe pereți, uneori chiar și un mic candelabru care atârna în jos din centrul mașinii”, a mai spus Gray.
În comparație cu lifturile de azi, cele de demult aveau un om care deschidea și închidea ușa și mergeau mult mai încet. „Operatorul liftului închidea ușa și apoi mașina se ridica foarte încet. Nu era vorba de viteză. Era vorba despre o tehnologie nouă uimitoare și o experiență luxoasă care le permitea oaspeților să evite mersul pe scări”, spune profesorul de istorie arhitecturală.
Astăzi lifturile sunt un mijloc de transport de care oamenii se bucură. Principalul motiv este, evident, faptul că îi scutesc de urcatul și coborâtul scărilor. Cu toate acestea, n-ar fi rău ca din când în când să renunțăm la lift și să facem puțină mișcare pe scări.