Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Odată cu venirea toamnei natura se îmbracă-n haine noi care ne bucură privirea. Peisajele colorate par decupate dintr-o carte de povești și parcă totul e mult mai interesant și mai frumos. În România există multe locuri ce merită vizitate, însă toamna parcă cele mai frumoase sunt cele din natură. Așadar, azi vă vorbim despre Lacul Roșu, un loc de-a dreptul spectaculos în acest anotimp. Acest lac natural s-a format în anul 1837 și este situat la o altitudine de 983 de metri. Lacul se află la poalele muntelui Hășmașul Mare, lângă Cheile Bicazului, la o distanță de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita.
Lacul Roșu are forma literei „L”, având două brațe: cel din Valea Oii, care are o lungime de 900 m și cel din Valea Suhardului, care are o lungime de 438 m. Apa ce se-adună în lac provine de la patru pârâie mari și alte 12 cursuri de apă, scrie infoghidromania. Cele patru pârâie sunt Verescheul, Licosul, Suharul și Valea Oii. Dacă-l veți vizita probabil veți observa că în apă sunt rămășițe de trunchiuri de copaci. Ei bine, lacul s-a format în urma unor alunecări de teren, iar apa a înghițit o parte a pădurii. Practic, cu mulți, mulți ani în urmă, acolo era o pădure, nicidecum un lac.
De unde vine denumirea de Lacul Roșu
Denumirea dată lacului nu are o semnificație exactă. Numele ar proveni ori de la muntele Ghilcos (Ucigașul), ori de la pârâul Roșu (Verescheu). Ceea ce știm însă cu certitudine este că înainte de 1936 el nu se numea așa. În 1964 purta numele de Lacul Pietrei Roșii, iar mai târziu a fost numit Lacul Ucigaș și Lacul Ghilcoș.
De acest loc se leagă și multe legende. Una dintre ele spune că atunci când s-a prăbușit muntele prin preajmă a fost o turmă de oi cu ciobani și câini. Aceștia ar fi fost înghițiți de apă, iar apa lacului a fost roșie de la sângele lor. O altă legendă spune că o fată frumoasă a fost răpită de un haiduc. Ea a cerut ajutor, iar duhul muntelui ar fi ajutat-o să iasă dintre stânci. Nervos, haiducul a lovit stâncile cu o bâtă, iar ele au început să se prăbușească.