Muzica se transmite ca un virus. Rezultatul fascinant al unui studiu
Oamenii de știință din Canada au făcut o descoperire care ar putea să schimbe industria muzicală. Muzica se transmite ca un virus. Pentru a obține acest rezultat, ei au verificat peste 1,4 miliarde de descărcări. Iată care genuri de muzică sunt cele mai infecțioase.
Oamenii de știință au făcut o descoperire fascinantă. Muzica se transmite ca un virus. Cercetătorii au studiat modelul descărcărilor pieselor muzicale nou apărute. Aparent, acesta este foarte asemănător evoluției unei pandemii.
Autoarea principală a studiului este Dora Rosati, o absolventă de matematică și statistică la Universitatea McMaster din Ontario, Canada. Într-o zi, alături de o echipă de cercetători, ea s-a decis să afle mai exact cum devine o melodie populară. Astfel ea a început să studieze acest fenomen folosindu-se de instrumente de matematică aplicată studiului modalității de răspândire a transmiterii bolilor infecțioase.
Transmiterea unei melodii este aproape identică cu cea a unei boli
Echipa a analizat aproximativ 1,4 miliarde de descărcări individuale de muzică pe serviciul de streaming MixRadio. Acesta nu mai există în prezent. După ce au analizat cele mai descărcate 1.000 de melodii între anii 2007 – 2014 din Marea Britania, cercetătorii au comparat rezultatele cu un model standard de răspândire a unei epidemii. Rezultatele au fost de-a dreptul interesante. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că modelul funcționează aproape identic pentru a descrie modul în care oamenii descarcă o melodie cu cel de răspândire a unei boli.
”În cazul unei boli, dacă vii în contact cu cineva care este bolnav, atunci există o oarecare şansă să contractezi boala respectivă. Pare foarte similar şi în cazul melodiilor. Marea diferenţă este că, în cazul cântecelor, nu e nevoie de contact fizic – se poate întâmpla după ce un prieten de-al meu a folosit o melodie nouă şi interesantă într-o poveste de pe Instagram, iar eu voi merge apoi să o caut”, a precizat Rosati conform The Guardian.
Care sunt cele mai infecțioase genuri
Ulterior, echipa de cercetători s-a decis să vadă care gen de muzică este cel mai „infecțios”. După ample verificări, ei au ajuns la concluzia că muzica metal și muzica dance au cea mai mică rată de transmitere. La polul opus se află muzica rock și muzica hip-hop, muzica electronică situându-se pe primul loc. Ca să vă faceți o idee, cea din urmă este de 190 de ori mai transmisibilă decât pojarul.
Asta nu înseamnă, însă, că muzica electronică este cel mai ascultat gen de muzică. Studiul scoate la iveală faptul că acest gen doar se transmite mai rapid în rândul fanilor.
Noua descoperire ar putea schimba complet modul în care industria muzicală se raportează la melodii. Dacă mecanismul de popularizare a unui cântec este atât de similar cu cel al răspândirii unei boli, în viitor există posibilitatea ca lansările muzicale și popularizarea acestora să aibă loc în moduri complet diferite față de ce cunoaștem astăzi.
”Folosind în mod similar modele matematice utilizate în cazul transmiterii bolilor pentru a afla informaţii precum timpul mediu în care un individ este infectat, amploarea finală a epidemiei sau cât timp va dura o epidemie, am putea afla care este timpul mediu pe care o persoană îl petrece ascultând o melodie, câte persoane vor descărca un anumit cântec sau cât timp ar putea fi un anumit cântec popular”, a spus Rosati.