Televizorul dăunează creierului. Noua descoperire făcută de cercetători
Televizorul dăunează creierului. Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu derulat pe durata a 20 de ani. Există, însă, și soluții pentru a evita această problemă. Iată mai multe detalii.
Chiar dacă noile generații au fost cucerite de internet, televizorul rămâne în continuare una dintre principalele modalități de relaxare folosite de adulți. Se pare, însă, că el nu doar că nu este benefic, ci chiar dăunează.
Oamenii de știință au ajuns recent la această concluzie. Studiul publicat de dr. Ryan Dougherty și de o echipă de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, în revista medicală Brain Imagining and Behaviour a scos la iveală faptul că acesta scade volumul de materie cenușie. Acest lucru este valabil pentru persoanele de vârstă medie. Practic, uitatul la televizor îți micșorează creierul.
Fiecare jumătate de oră în plus de televizor dăunează
Dougherty și colegii săi au studiat între anii 1990 și 2011 obiceiurile de vizionare TV a 599 de adulți americani. Ei au descoperit că persoanele care se uită la televizor mai mult de două ore pe zi au prezentat o reducere a materiei cenușii atât în cortexul prefrontal, cât și în cel central. Ambele îndeplinesc funcțiile de concentrare, de inhibare a impulsurilor, de memorare, de percepție, cele lingvistice și multe altele.
Conform studiului, fiecare jumătate de oră în plus de televizor diminuează cu 0,5% materia cenușie a creierului. Această micșorare a fost observată în mod special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.
Statisticile sunt îngrijorătoare. Diminuarea materiei cenușii a persoanelor de vârstă medie poate duce în viitor la atrofierea creierului și chiar la demență.
Ca și alternativă, cercetătorii sugerează activități mai interactive. Decât să ne uităm la televizor, creierul ar fi mult mai fericit dacă am practica diverse jocuri de societate sau chiar șahul.