Astăzi sărbătorim Ziua Internațională de conștientizare a risipei alimentare
Astăzi, 29 septembrie, se sărbătorește Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare. Iată care este istoria acestei zile.
În fiecare an, pe tot globul se sărbătorește Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare. Ea trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care consumăm alimentele.
Această zi a fost stabilită în anul 2019 la cea de-a 74-a Adunare generală a Organizației Națiunilor Unite. Ea are rolul de a ne face să conștientizăm rolul fundamental pe care îl are producția durabilă de alimente în promovarea securității și nutriției alimentare.
Risipa de hrană contribuie la foamete și la schimbările climatice
Din păcate, atingerea unui consum și a unei producții responsabile este o adevărată provocare pentru noi. Până să ajungem în acel punct, noi trebuie să ne confruntăm atât cu combaterea foamei cât și cu schimbările climatice.
Astfel, reducerea risipei și a producerii deșeurilor alimentare este absolut esențială. Acest lucru este valabil mai ales în ultimii ani când și numărul de persoane afectate de foamete a crescut, dar și cantitatea de alimente comestibile pierdute sau irosite zilnic.
Nu doar alimentul este pierdut sau irosit. Toate costurile de producție ale acestuia precum energia, apa, pământul, capitalul și forța de muncă sunt risipite. De asemenea, eliminarea pierderilor alimentare și a deșeurilor contribuie mai departe la efectul de seră produs de emisiile de gaze. Risipa de hrană nu este doar o problemă umanitară, ci și una climatică.
O treime din alimente sunt irosite anual
Anual sunt pierdute sau irosite la nivel global o treime din alimente. Situația este cu atât mai tristă cu cât 820 de milioane de oameni se confruntă cu foametea zi de zi. Reducerea risipei de hrană este esențială pentru stoparea foametei și a sărăciei. Doar un sfert din alimentele irosite în prezent ar putea hrăni milioane de oameni înfometați de pe tot globul.
Chiar și daunele climatice ar putea fi reduse drastic. Risipa și pierderea alimentelor este responsabilă de 7% din emisiile de gaze cu efect de seră. Aproape 30% dintre terenurile agricole ale lumii sunt folosite pentru a produce alimente care nu sunt consumate. Până în 2030, ONU își propune să reducem cantitatea de deșeuri alimentare pe cap de locuitor la jumătate.