Cum ne ferim de răceală. Alimentele care țin departe răceala și gripa
Toamna și-a intrat în drepturi și odată cu ea apar și răcelile. Partea bună este că ne putem feri de ele având grijă cum ne îmbrăcăm, dar și având grijă la ce mâncăm. Astăzi vorbim despre cum ne ferim de răceală și vă spunem care sunt alimentele ce țin departe răceala și gripa.
Unele dintre cele mai cunoscute alimente atunci când vine vorba de prevenirea răcelii sunt usturoiul și ceapa. Usturoiul are în compoziție alicină, adică o substanță uleioasă ce are proprietăți antioxidante. Această substanță ne ajută să stăm departe de răceli, dar și să ne tratăm de ele. Cei care consumă usturoi vor avea simptome mai puțin intense, vor răci mai rar, iar durata răcelii va fi mai scurtă. Și ceapa ne este de ajutor. Mai precis compușii antimicrobieni numiți alioni. Ei ajută organismul să lupte cu răceala.
Sfecla roșie este un alt aliat împotriva răcelii, dar și a gripei, datorită mixului de substanțe nutritive pe care-l conține. Ea poate fi consumată sub mai multe forme. Dr. Oana Cuzino, prin intermediul doc.ro, recomandă să consumăm suc de sfeclă roșie pe care să-l bem la temperatura camerei. Pătrunjelul este și el un mix de vitamine și minerale. Este una din plantele cu cel mai mare conținut de vitamina C și antioxidanți.
Și pentru că tot vorbim de vitamina C nu putem să nu menționăm citricele. Deși e recomandat să le consumăm zilnic, citricele sunt niște prieteni de nădejde atunci când avem de-a face cu răceala. Portocala este recomandată în cazul răcelilor deoarece stimulează sistemul imunitar.
Alte alimente ce țin departe răceala
Ghimbirul este un alt aliat atât în prevenirea răcelii, cât și în tratarea ei. El se remarcă prin proprietățile antiinflamatorii și antivirale. Consumul de ghimbir întărește sistemul imunitar, ajută digestia, iar în caz de răceală e indicat să fie consumat în combinație cu ceai de lămâie și miere sau cu supe de pui.
Uneori, oricât de mult ne-am proteja tot ne răcim. Ceva ne scapă. Atunci când suntem răciți probabil cel mai tare ne enervează să avem nasul înfundat. Ei bine, ardeiul iute este cel care ne ajută cu această problemă. El conține capsaicină, o substanță naturală ce fluidizează mucusul și oferă o senzație de desfundare. Consumul de ardei iute trebuie evitat în cazul în care avem gâtul iritat.
Din categoria alimentelor ce ne protejează de răceală nu putea să lipsească mierea. Conținutul ei de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și enzime active ne ajută să ne protejăm, dar și să trecem peste o răceală. Mierea poate fi consumată ca atare sau în ceaiuri și siropuri. În cazul în care ne luptăm cu o răceală consumul de miere ne va întări sistemul imunitar, iar recuperarea va fi mai rapidă. Alte alimente ce previn apariția răcelii sunt peștele, sucul de legume, ceaiul verde și afinele.