Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă povestim despre o meserie care necesită carismă. Iată mai multe detalii despre ce presupune meseria de ghid de turism.
Cu toții am vizitat măcar o dată un loc despre care nu cunoșteam aproape nimic. Majoritatea dintre noi am fost nevoiți să căutăm informații fie pe internet, fie chiar acolo pentru a înțelege mai exact ce vizităm. Ce ne facem, însă, dacă vrem să vizităm un oraș întreg. Cum știm de unde să începem?
Ghidul de turism este exact persoana potrivită pentru această sarcină. El nu doar că știe tot trecutul unui oraș sau al unui loc, dar cunoaște foarte bine și prezentul. Practic, un ghid de turism este un adevărat reprezentant al locului pe care noi îl vizităm. Pentru a afla mai multe despre această meserie, ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu Alexandra Irimia. Iată ce am aflat.
În primul rând, meseria de ghid de turism este una în care trebuie să înveți constant. Chiar dacă istoria este aceeași, prezentul se schimbă. Ghidul de turism nu prezintă doar trecutul unui loc, ci le arată oamenilor viața cotidiană a acestuia. Degeaba știe ghidul toate povestioarele de odinioară dacă nu cunoaște, de exemplu, cele mai interesante locuri din prezent, cele mai bune restaurante și ce activități sunt disponibile pentru turiști.
Pentru a deveni ghid de turism nu este necesar să cunoști doar istorie. Un ghid profesionist trebuie să obțină un certificat oficial. Conform Alexandrei, cursul de ghizi durează aproximativ șase luni și poate fi parcurs prin diverse agenții de turism acreditate în acest sens.
Ghidul de turism practică o meserie care necesită carismă. Chiar dacă nu dansează sau nu face trucuri de magie, în timpul unui tur el devine un adevărat entertainer. Rolul unui ghid nu este doar cel de a prezenta un loc, ci și de a-i distra pe oameni. Nu poți să-i ții atenți pe clienți fără să le dai un motiv să fie atenți.
Memoria este o altă calitate absolut necesară pentru această meserie. Un ghid nu reține doar informații despre locurile prezentate, ci și povestioare amuzante. De asemenea, el nu prezintă de fiecare dată aceleași locuri. Clienții decid de cele mai multe ori ce fel de tur vor să primească. Asta înseamnă că ghidul este nevoit aproape de fiecare dată să se pregătească și să învețe înainte de a face un tur.
Este recomandat ca un ghid să vorbească cât mai multe limbi străine. Fiecare limbă îți oferă șansa să ghidezi cât mai mulți oameni. Chiar dacă acum în pandemie turiștii sunt predominant români, înainte majoritatea erau străini. Alexandra ne-a povestit că are colegi care învață limbi noi chiar și după vârsta de 40 de ani. Deci, să fii pasionat de limbi străine sau să cunoști limbi străine reprezintă o altă calitate.
Programul unui ghid de turism poate fi unul aglomerat, mai ales în timpul verii. Chiar dacă în pandemie numărul turiștilor a scăzut drastic, Alexandra ne-a povestit că în 2019 ghida până la 400 de oameni într-o săptămână. Toată această interacțiune poate deveni foarte obositoare.
De asemenea, fiind atât de ocupat, ghidului nu-i rămâne foarte mult timp liber. Alexandra trebuia să se organizeze foarte bine pentru a avea timp și pentru familie și prieteni. La finalul unor zile, ea era atât de extenuată încât ajungea acasă și cădea direct în pat. Dacă vrei să fii un ghid bun trebuie să te asiguri că faci față la un astfel de stil de viață.
Totuși, nu fiecare săptămână este la fel de aglomerată. Spre deosebire de alte meserii, meseria de ghid turistic nu are program fix. Fiind liber-profesioniști, ghizii își fac singuri programul. Asta înseamnă că în unele zile poți să lucrezi doar două ore iar în altele poți să lucrezi toată ziua. Trebuie să iei și acest aspect în calcul dacă plănuiești să devii un ghid.
Această meserie îți oferă, însă, și multe avantaje. Un ghid are acces și la muzee și la expoziții închise pentru publicul larg. Astfel ajung să vezi locuri indisponibile pentru o persoană obișnuită.
Un alt avantaj este posibilitatea de a întâlni persoane deosebite și de a afla lucruri noi de la acestea. Chiar săptămâna trecută, Alexandra a avut ocazia să-i fie ghid unui actor care a jucat în celebrul serial Game of Thrones. Dacă sunteți curioși despre cine este vorba, puteți afla uitându-vă la interviul video.
Un tur poate să dureze două ore sau poate să dureze toată ziua, în funcție de preferințele clienților. De asemenea, la el poate să participe o persoană sau chiar un grup de 20 de oameni. În funcție de durata turului, ghidul are posibilitatea de a lua și pauze și chiar de a lua masa alături de participanți. Acestea sunt momentele în care ajungi să te conectezi cu adevărat cu participanții și să discuți lucruri pe care altcumva nu le-ai discuta. Socializarea este, practic, cel mai important aspect al acestei meserii.
Acesta a fost meseria din această săptămână. Sperăm că ați învățat mai multe despre ce presupune această meserie. Mai multe amănunte despre viața unui ghid de turism aflați vizionând interviul video. De asemenea, dacă sunteți interesați de un tur al Timișoarei alături de Alexandra, ea poate fi găsită pe pagina sa de Facebook sau pe pagina de Instagram. Noi vă recomandăm cu căldură să vă lăsați ghidați de o adevărată profesionistă.
O meserie care ne face să zâmbim cu încredere. Ce face un medic ortodont ne spune Camelia Szuhanek