COMORILE MUZEELOR. Statuetele antropomorfe din zona Banatului
Din culisele Secției Arheologie al Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi statuetele antropomorfe. Acestea au fost descoperite cu prilejul unor cercetări arheologice desfășurate la Topolovățu Mare în jud. Timiș și în cartierul Freidorf al Timișoarei.
Statuetele antropomorfe au fost descoperite cu prilejul unor cercetări arheologice preventive la Topolovățul Mare și cartierul timișorean Freidorf. Cercetările preventive sunt prilejuite de lucrări care periclitează integritatea unor situri arheologice.
Locul descoperirii
Cu această ocazie au fost scoase la lumină rămășițele unor așezări din cea de-a doua epocă a fierului. Așezările sunt de mici dimensiuni și aparțin așa-numitului orizont celtic din secolul al III-lea î.e.n. În acea perioadă, grupuri de populații din Europa centrală au colonizat o bună parte a bazinului carpatic creând împreună cu populația de aici o cultură specifică acestei zone.
Astfel de figuri antropomorfe din lut sunt răspândite mai ales în spațiul extracarpatic.
Ce reprezentau statuetele antropomorfice
În legătură cu funcționalitatea lor, de-a lungul vremii au fost formulate mai multe ipoteze: fiind considerate fie jucării, fie reprezentări ale unor divinități, fie obiecte cu caracter magic. Cea din urmă întrebuințare pare să fie cea mai plauzibilă explicație, fapt sugerat și de contextul unor anumite descoperiri precum și de unele tratamente aplicate unor piese. Spre exemplu, o figurină descoperită în Muntenia a conținut în interiorul ei un vârf de săgeată. În alte situații figurinele au fost redate cu mâinile legate la spate.
Astfel de ritualuri magice în care sunt utilizate figurine sunt descrise și în izvoarele antice, romane sau grecești. Asemenea piese nu sunt cunoscute în mediul celtic din bazinul carpatic.
Valoarea estetică
Un alt aspect remarcabil este lipsa oricăror valori estetice ale pieselor. Este un lucru cel puțin curios dacă ne gândim la iscusința meșterilor olari din acele vremuri.
Prezența unor astfel de piese în zona Banatului în acea perioadă reprezintă un fapt insolit. Asemenea piese nu sunt cunoscute în mediul celtic din bazinul carpatic. Descoperirea lor în așezările de la Topolovățul Mare și Freidorf poate sugera prezența unor specialiști din alte zone în care aceste practici erau comune. Totodată, se poate ca astfel de ritualuri să fi fost practicate și de populațiile din zona Banatului pe care coloniștii celți le-au întâlnit la sosirea lor aici.