Copiii și adolescenții, invitați să descopere cuvinte uitate. Sunt ascunse prin oraș
Atât copiii, cât și adolescenții sunt invitați să descopere cuvinte uitate. Reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român din București au gândit proiectul „De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite”. Mai multe cuvinte uitate au sărit din dicționar și s-au ascuns prin oraș, iar voi trebuie să le găsiți.
Proiectul se adresează copiilor și adolescenților mai mari de 12 ani. Este vorba practic despre un dicționar etnologic care își propune să repună în uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralității”. 22 de termeni vechi au fost transpuși în animații augmentate 2D și 3D. La ele a muncit, timp de șase luni, o echipă de etnologi, educatori muzeali, artiști vizuali și animatori.
Cei 22 de termeni așteaptă să fie descoperiți în cadrul a șase „pop-up museums”. Acestea sunt niște instalații stradale interactive și participative, de scurtă durată, concepute special pentru publicul tânăr care este invitat să contribuie în mod activ, prin intervenții creative, la înțelegerea și reinterpretarea vocabularului țărănesc.
Primul „pop-up museum”
„Primul „pop-up museum” se desfășoară în cadrul Street Delivery București 2021 de vineri, 17 septembrie, până duminică, 19 septembrie (în intervalul 12.00 – 18.00). Va fi amplasat chiar pe peluza din fața Muzeului Național al Țăranului Român de pe bulevardul Kiseleff, transformând întregul spațiu verde de aici într-un loc viu, animat: Muzeul coboară în stradă și ia parte activ la viața orașului.
Te invităm să scotocești prin sertare și prin amintiri, să descoperim împreună și să creăm legături între timpul de ieri și timpul de azi, între cel rural și cel urban, între timpul bun și timpul sec. Nu-ți face griji, nu e ca la școală, ci e cu multă joacă, suspans, creativitate, cu AR, cu meme-uri și cu cele mai grozave idei pentru insta stories”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român.
Mai multe detalii despre proiect puteți afla fie de pe Instagram, aici, fie de pe Facebook, aici.