The Allen Coral Atlas, prima hartă completă a coralilor de pe glob
Oamenii de știință au dus recent la sfârșit un proiect absolut impresionant. Ei au reușit să cartografieze toți coralii de pe glob. Iată mai multe detalii despre The Allen Coral Atlas, proiectul care va ajuta enorm la salvarea coralilor.
Cercetătorii au completat prima hartă completă a recifurilor de corali din lume. Pentru aceasta, ei s-au folosit de peste două milioane de fotografii făcute cu ajutorul sateliților de pe tot globul.
Harta este intitulată The Allen Coral Atlas și a fost numită după Paul Allen, co-fondator al companiei Microsoft. Ea îi va ajuta pe conservatori și pe cercetători să încerce să salveze acest ecosistem extrem de fragil din fața pericolelor schimbărilor climatice.
Atlasul a fost completat miercuri, 8 septembrie și este primul de acest fel. El oferă utilizatorilor abilitatea de a vedea informații detaliate cu privire la locația recifurilor. De asemenea, el include și diferitele tipuri de structuri submarine precum nisipul, rocile, algele și, desigur, coralii.
Atlasul va ajuta autoritățile să evite construcțiile în zonele de corali
Principala funcție a acestei hărți este de a ajuta autoritățile să ia măsuri informate cu privire la zonele marine protejate. Astfel, noile docuri sau noii pereți submarini nu vor afecta recifurile de corali.
„Cea mai mare contribuție a noastră este că avem o hartă uniformă al întregului biom de recifuri de corali”, a declarat conform Associated Press Greg Asner, director al atlasului.
Asner este directorul Centrului pentru Descoperire și Conservare Globală al Arizona State University. El a relatat că grupul său s-a bazat pe sute de contribuitori de pe teren pentru informații locale despre recifuri. Astfel, ei au știut unde să folosească sateliții și programele de cartografiere. Conform lui Asner, aproximativ 75% din recifurile de pe glob nu au fost cartografiate în vreun fel.
Atlasul mai include și o modalitate de a ține în evidență albirea coralilor. Aceasta are loc în principal din cauza stresului cauzat de încălzirea apei, dar și din alte motive. În ultima perioadă, 80% din Marea Barieră de Corali a murit din cauza acestui fenomen.
Proiectul a început în 2017
Proiectul a început în anul 2017. Atunci, Vulcan, compania lui Allen, colabora cu Ruth Gates, o cercetătoare din Hawaii care avea ideea de a crea un „super coral” pentru a restaura recifurile.
Ulterior, Allen și Gates l-au chemat pe Asner pentru a-i ajuta cu acest proiect. Pe atunci, compania se ocupa de cartografierea coralilor din Hawaii. Asner a fost încântat de ideea utilizării tehnologiei pentru a vizualiza date. De asemenea, el își dorea să salveze recifurile de corali de pe glob. Din păcate, atât Allen cât și Gates au decedat în anul 2018, lăsându-l pe Asner să ducă proiectul până la bun sfârșit.