Muzeul Național de Istorie a României, vedeta sezonului la Digi World
Din septembrie, în fiecare zi de luni, de la 21:50, Digi World va difuza sezonul cu numărul 5 al producției Lunea la Muzeu. În această serie, echipa Digi World va aduce în prim-plan unul dintre cele mai valoroase muzee bucureștene: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).
În fiecare luni, de la ora 21:50, Digi World va difuza sezonul cu numărul 5 al producției Lunea la Muzeu. În această serie, Muzeul Național de Istorie a României.
Ce este Lunea la Muzeu
Producția vizează crearea de repere culturale în societatea românească, iar exponatele prezentate spun istorii, invocă o gamă mare de idei și emoții și oferă comunității o scară de valori a moștenirii colective.
În cadrul Muzeului Național de Istorie a României, echipa Digi World a explorat trei zone esențiale ale instituției culturale: Tezaurul istoric, Lapidarium-ul și expoziția temporară Fragment. experiența restaurării.
Piesele din expoziția permanentă
Una dintre piesele de bază ale muzeului este reproducerea, la scară naturală, a Columnei lui Traian. O cronică în imagini a războaielor daco-romane, columna este un simbol pentru începuturile istoriei românilor. Reproducerea integrală a Columnei lui Traian pe care o adăpostește MNIR a fost realizată de meșteri de la Vatican în anii ‘30 ai secolului trecut. Lucrările fiind întârziate din pricina celui de-Al Doilea Război Mondial, copia monumentului a ajuns la Bucureşti de-abia în anul 1967.
În Lapidarium-ul MNIR sunt expuse piese extrem de valoroase pentru istoria antichității, pentru istoria României de azi. Sunt monumente funerare, stele funerare, un sarcofag care a fost descoperit la Romula, în 1836, de către banul Mihalache Ghica. Pentru cercetători, sarcofagul Ghica reprezintă o surpriză foarte plăcută pentru că avem un sarcofag care este sculptat integral. El are o anumită poveste în istoria religiilor panteonului greco-roman. Este o raritate acest sarcofag în lumea sarcofagelor din provincia Dacia – a declarat Christina Știrbulescu, muzeograf MNIR.
Expoziția temporară
Pe lângă piesele din expoziția permanentă, Digi World va explora și expoziția temporară Fragment – experiența restaurării. Va fi adusă în prim-plan munca mai puțin știută dintr-un muzeu, mai exact munca titanică a restauratorilor. Telespectatorii Digi World vor descoperi, așadar, cele 6 laboratoare ale secției de Restaurare din cadrul Muzeului Național de Istorie a României. E vorba de restaurare textile, pictură, metale, carte, ceramică și lemn.
Seria „Lunea la muzeu” este o bine venită publicitate făcută culturii în general și muzeelor în special.