Cum puteți deveni „Detectivii biodiversității urbane” la Timișoara. Se face harta florei și faunei orașului
Romanian Science Festival (RSF) caută voluntari pentru a cartografia biodiversitatea din Timișoara. Proiectul se numește „Detectivii biodiversității urbane” și se derulează pe parcursul lunii septembrie.
Locuitorii orașului și cei din împrejurimi sunt invitați să se înscrie ca voluntari sau contribuitori la acest proiect. Participanții vor trebui să descopere și să fotografieze anumite specii de plante, insecte, păsări sau orice animale. Fotografiile trebuie încărcate apoi pe pagina proiectului folosind aplicația iNaturalist. Cei care vor să devină parte din proiectul „Detectivii biodiversității urbane” se pot înscrie completând un formular disponibil aici.
Echipa proiectului este formată din experți din diferite domenii, cercetători sau profesioniști din țară sau străinătate. „Dacă în multe proiecte de la Romanian Science Festival vorbim despre știință și despre tehnologiile ce aduc ideile cercetătorilor „la viață”, în luna septembrie dorim să ne extindem perspectiva prin intermediul unei noi inițiative: Detectivii Biodiversității Urbane! Proiectul își propune să aducă oamenii mai aproape de natura urbană cu scopul de a informa și conștientiza locuitorii orașului asupra importanței ecosistemelor naturale la nivel de oraș. Vă invităm cu mic cu mare să formăm comunitatea iubitorilor și cunoscătorilor de natură”, transmit organizatorii.
Activități interesante pentru toată lumea
Tot din cadrul proiectului fac parte și multe activități dedicate voluntarilor și comunității. Ele se vor desfășura atât în Timișoara, cât și online pe pagina RSF și pe platforma iNaturalist. „Printre activitățile pregătite de organizatori amintim: un „joc urban” ce cuprinde provocări interactive pentru locuitorii de toate vârstele, un webinar special pe tema biodiversității (și nu numai), un workshop care să ne ofere o imagine mai amplă despre viețuitoarele prezente în jurul nostru, ateliere de „story mapping”, ateliere de pictură botanică atât pentru adulți cât și pentru copii, vânătoare de comori de biodiversitate.
Toate aceste activități își propun să conecteze oamenii cu natura urbană și să atragă atenția asupra biodiversității în spațiile „obișnuite” din oraș printr-o serie de intervenții științifice și artistice. Participarea la activități ajută participanții să dezvolte abilități și cunoștințe de identificare a florei și faunei urbane, esențiale pentru a deveni un detectiv al biodiversității”, se arată în comunicatul de presă.
Despre Romanian Science Festival
Romanian Science Festival este primul festival național de științe din România. Această inițiativă s-a născut din dorința de a implica cercetătorii și studenții români din diasporă în sistemul de educație din România. Cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice. Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 80 de studenți, cercetători și profesioniști români din diasporă care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival. Târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, festivalul a adus știința în peste 150 de școli din România. Adică la peste 100.000 de elevi.
Dicționar
A cartografia: a executa hărți și planuri topografice.