Proiectul SmartLab, educație digitală inteligentă pentru elevii din mediul rural
În premieră în România, elevii din mediul rural vor avea acces gratuit la educație digitală inteligentă prin intermediul SmartLab Bucov. Este primul laborator dotat cu tehnologie de ultimă generație ce va funcționa într-o școală de la sat.
Pentru prima dată în România, elevii din mediul rural vor avea acces gratuit la educație digitală inteligentă prin intermediul SmartLab Bucov. Este primul laborator dotat cu tehnologie de ultimă generație ce va funcționa într-o școală de la sat.
Inaugurarea SmartLab Bucov
SmartLab Bucov este inaugurat astăzi, 13 septembrie, la Școala Gimnazială „Constantin Stere” din comuna Bucov, județul Prahova.
La eveniment au confirmat participarea: Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației, Iulian Dumitrescu, Președintele Consiliului Județean Prahova, Ion Savu, Primarul comunei Bucov. Vor mai participa și Ilona Rizea, Inspector Școlar General ISJ Prahova, Andreea Paul, Președintele Asociației INACO.
SmartLab Bucov este utilat cu laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, tablă interactivă, ochelari VR, roboți educaționali mutifuncționali, „perete verde” pentru agricultură pe verticală, scannere și creioane 3D.
Proiectul a fost gândit și implementat de Asociația INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, cu sprijinul a șase companii private donatoare. Acesta este cel de-al șaselea laborator digital din România, primele cinci fiind localizate în București, Ilfov și Călărași.
Asociația INACO
Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate ȋși propune ca astfel de facilități să fie disponibile ȋn fiecare județ din țară. Reprezentanții INACO spun că și copiii de la noi trebuie să aibă acces de la vârste fragede la educația digitală.
INACO solicită autorităților centrale și locale, precum și companiilor private, să se implice în accesarea fondurilor necesare dezvoltării a cel puțin unui Smart Lab în fiecare județ pentru a deschide accesul elevilor la educație digitală inteligentă. Ȋn același timp, reprezentanții Asociației au semnat un parteneriat media cu rețeaua națională Radio România pentru promovarea învățământului modern.
„Alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă precum cea funcțională. Ȋn ritmul ȋn care se dezvoltă tehnologia, ȋn doar câțiva ani, atunci când copiii noștri vor termina școala, majoritatea joburilor vor avea incluse, ȋn mod obligatoriu, competențe digitale. E datoria noastră, a ȋntregii societăți, să le oferim celor mici o educație modernă și șanse egale”, susține Andreea Paul, fondatoarea INACO.