Locuri de poveste din România: Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” București
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi facem o scurtă călătorie la București. După ce v-am vorbit despre Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași și despre Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj nu aveam cum să nu vă vorbim și despre Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București. Aceasta a fost înființată pentru prima dată în 1860 de către doctorul Carol Davila. Decretul de înființare a fost semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 5 noiembrie. La acea dată, Grădina Botanica ocupa o suprafață relativ mică, de 7 hectare, și era localizată în partea stângă a Șoselei Cotroceni.
Începând cu 1866 grădina botanică a fost condusă de profesorul dr. Dimitrie Grecescu, iar în 1874 a fost mutată în fața Universității din București. În același an a trecut sub conducerea universității, care era condusă de profesorul dr. Dimitrie Brandza.
Sectoarele grădinii
La Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București nu ai cum să te plictisești. Asta deoarece cele peste 18 hectare găzduiesc atât colecții de plante vii, cât și colecții de plante conservate, sere de expoziție, un muzeu botanic și multe altele. Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București are următoarele sectoare:
A – Sera de Expoziție
B – Sera Veche
C – Sera de Producție
D – Sera Pepinieră
E – Centrul de Educație Ecologică
F – Muzeul Botanic
G – Herbar
H – Administrație
I – Facultatea de Biologie
J – Institutul de Biodinamică
În perioada 16 martie – 15 octombrie prețul unui bilet întreg pentru vizitarea spațiilor în aer liber este de 10 lei. Biletele reduse în aceeași perioadă, pentru aceleași zone, este de 5 lei. De aceste bilete reduse beneficiază elevii, studenții și pensionarii. În perioada 16 octombrie – 15 martie prețul unui bilet întreg este de 5 lei, iar prețul unui bilet redus este de 2 lei.
Muzeul Botanic poate fi vizitat cu bilet întreg la costul de 5 lei sau cu bilet redus la costul de 2 lei. Aceleași tarife se aplică și pentru Serele de Expoziție și Pavilionul Pădurea Tropicală. Studenții și salariații Universității din București beneficiază de intrare gratuită.
Programul Micul botanist
Tot la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București se desfășoară și programul Micul botanist. Acesta cuprinde 14 teme, unele dintre ele cu două sau mai multe subiecte. „Acestea vizează cunoașterea lumii fascinante a plantelor pornind de la alcătuirea corpului lor, până la oferta generoasă pe care ne-o fac asigurându-ne hrană, dar și adăpost, haine, leacuri pentru boli. Acest program urmărește dezvoltarea unor atitudini și valori precum curiozitatea, spiritul de observație și receptivitatea copiilor, spiritul de investigație, respectul față de plante și de orice altă formă de viață, cooperarea, dar și toleranța față de opiniile altora, preocuparea pentru un mod de hrănire sănătos, grija față de natură”, se arată pe site-ul grădinii botanice.
Programul este susținut de Eugenia Niță în fiecare joi, în intervalul orar 9:00 – 14:00. Durata unei activități este de 40 – 60 de minute, iar vârsta minimă de participare este de cinci ani. Înscrierea se poate face pe adresa de e-mail: evenimente_gbdb@yahoo.com.