„Cruciada înfrântă la Timișoara” este un spectacol care reînvie evenimentul care a zguduit nu numai Timișoara și Banatul, ci întreaga Europă, în 1514 – ridicarea sub arme a cruciadei transformată în răscoală și destinul conducătorului ei, Gheorghe Doja, un erou intrat în legendă, care a dat ultima sa bătălie sub zidurile Timișoarei și care a fost omorât în cazne tot aici, la Timișoara.
Bătăliile vor fi recreate cu participarea grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara, rolurile principale vor fi interpretate de actori profesioniști, muzica este compusă ca soundtrack special pentru spectacol, iar efectele și coregrafiile pirotehnice care vor înfățișa execuția prin foc a lui Doja vor fi realizate de actori de teatru pirotehnic.
Participă grupurile de reconstituire istorică Losonczy Istvan, Hrafnabroethr și Eyaletul de Timișoara, Teatrul Merlin și grupurile artistice Peregrinii și Amor Flammis.
Evenimentul se va desfășura joi, 9 septembrie, de la ora 21, în „amfiteatrul” Pieței Sf. Gheorghe din Timișoara.
Cine a fost Gheorghe Doja
Deşi a fost prezentat în manuale sub numele românizat de Gheorghe Doja, Dózsa György este de fapt un secui. Mai precis s-a născut în 1477 la Dalnic în Scaunul Chizd, pe teritoriul actualului judeţ Covasna și era fiul unor mici nobili. De copil s-a bucurat de privilegiile statutului său şi a învăţat meseria armelor, la care dovedea un real talent.
Războiul condus de Gheorghe Doja a izbucnit în condiţiile opoziţiei puternice a nobilimii la chemarea Papei Leon al X-lea privind organizarea unei cruciade anti-otomane. Prin participarea la cruciadă ţăranii sperau sa-şi îmbunătăţească greaua situaţie economică, în perspectiva unei campanii reuşite în faţa turcilor.
Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja
Cruciada s-a transformat într-o mare răscoală populară, iar Doja a devenit conducătorul acesteia. Gheorghe Doja le-a cerut ţăranilor să recucerească cu armele libertatea răpită de nobili, dacă doreau să-şi asigure un viitor mai bun. Ţinta atacurilor răsculaţilor erau moşiile şi castelele feudale în general, curţile episcopale cu predilecţie. În locul bisericii latifundiare, ei doreau o biserică săracă, guvernată după principiile creştinismului primitiv. Noua societate trebuia să se bazeze pe o unire a ţăranilor cu orăşenii.
Principalele direcţii ale răsculaţilor au fost Timişoara şi Cenadul. După un început victorios pentru răsculați armata nobilimii s-a regrupat şi s-a baricadat la Timişoara. Din cauza unei organizări slabe şi a trădării unei căpetenii, armata condusă de Gheorghe Doja a fost învinsă în 15 iulie 1514.
Execuţia căpeteniilor a avut loc în 20 iulie 1514. Legat cu lanţuri înroşite în foc, Doja a fost urcat pe un tron de fier, de asemenea înroşit în foc. În mână i s-a pus un sceptru încins iar pe cap o coroană încinsă, făurită dintr-un fier de plug. Tăiat în patru, trupul lui Doja a fost expus la porţile oraşelor Buda, Pesta, Alba Iulia şi Oradea. Capul a fost trimis la Seghedin.
Dicționar:
Cruciade: expediții cu caracter militar, întreprinse la îndemnul Bisericii catolice de către seniorii din Europa occidentală, în perioada dintre 1096 și 1270 și care, sub pretextul eliberării mormântului lui Cristos de la Ierusalim de sub ocupația musulmană, urmăreau expansiunea teritorială