O pictură ține locul unei păduri. E cea mai mare din lume
La Constanța o pictură ține locul unei păduri. Pictura murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” a fost realizată de artistul constănțean Alex Baciu. Mesajul pe care pictura îl transmite este unul cu impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra ecosistemelor acvatice.
Pictura a fost realizată pe zidul plajei Reyna din Constanța, pe o suprafață de 2.000 mp. Această operă de artă este una unică la nivel mondial. Ea ține locul unei păduri de 88 de copaci maturi. De asemenea, într-un an elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 kg de CO2 și neutralizează echivalentul gazelor emise de 428 de mașini Euro6. Pictura face parte din programul „Acționăm pentru ape” dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland Romania.
Cei 2.000 de mp au fost pictați de Alex Baciu în 30 de zile, iar alături i-a fost și artistul vizual Ciprian Tauciuc. Pictura prezintă portretul unui om care are un binoclu și prin care se văd toate deșeurile din apă. Chiar dacă ele nu sunt întotdeauna vizibile, de afectat afectează mediul marin. La realizarea picturii a luat parte și Sabina Kipara, o artistă specializată în design grafic care s-a ocupat de scrierea cuvântului Constanța. Vopseaua folosită pentru pictura murală a fost Airlite. Aceasta transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care stau pe suprafața picturii până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.
Reflexia unei realități
Alex Baciu, cel care a realizat pictura, a declarat că aceasta este reflexia unei realități pe care nu o vedem. „Mă bucur că prin acest proiect pe care l-am dezvoltat am transformat arta într-un mijloc de expresie pentru una dintre cele mai acute probleme pe care umanitatea le întâmpină la ora actuală: poluarea și schimbările climatice. Pictura reprezintă în primul rând reflexia unei realități pe care nu o vedem. Iar prin această metodă ne-am propus să o scoatem la suprafață și să tragem un semnal de alarmă asupra impactului pe care acțiunile noastre zilnice îl au asupra mediului. Sper ca mesajul pe care l-am transmis prin această lucrare să trezească conștiința cât mai multor oameni, care să ia decizia de a acționa acum pentru a atenua efectele schimbărilor climatice”, spune artistul.
„Ne bucurăm că Municipiul Constanța este gazda celei mai mari lucrări de artă murală care purifică aerul din lume. Am susținut realizarea acestui proiect în orașul nostru încă de când era stadiul de idee. Promovarea sustenabilității la nivel municipal reprezintă o direcție strategică a administrației publice locale din Constanța. Și alături de partenerii noștri din societatea civilă vom continua să dezvoltăm noi soluții care să vină în rezolvarea problemelor de mediu cu care ne confruntăm la ora actuală”, a declarat viceprimarul Municipiului Constanța, Ionuț Rusu.
Titlul de cea mai mare pictură murală care purifică aerul a fost deținut până acum de o lucrare din Roma. Ea acoperea fațada unei clădiri de șapte etaje. „Hunting Pollution” are dimensiunea de 1.100 mp, iar în centru un heron, o pasăre pe cale de dispariție. Artistul și-a dorit ca prin lucrarea sa să pună accent pe problemele cu care se confruntă mediul.