Azi începe anul nou bisericesc creștin. Tradiții din străbuni
Data de 1 septembrie marchează anul nou bisericesc creștin. Care este explicația pentru care anul bisericesc nu începe la 1 ianuarie vă vom spune în cele ce urmează. De asemenea, veți afla câteva din tradițiile din străbuni.
Mai multe popoare biblice au considerat prima zi de toamnă ca fiind și începutul anului nou. Unul din motive este fiindcă în această perioadă a anului se culeg recoltele, iar oamenii se pregătesc de un nou an agricol. De asemenea, anul nou bisericesc are și o semnificație teologică. Conform calendarului iudaic, Iisus Hristos a intrat în sinagoga din Nazaret la începutul lunii a șaptea numită Tișri. Echivalentul acestei luni, după calendarul nostru, este luna septembrie. Totodată, potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început să creeze lumea.
Pe lângă asta mai multe evenimente se leagă de ziua de 1 septembrie. Arca lui Noe s-a oprit în muntele Ararat după încetarea potopului, iar Moise s-a coborât din Muntele Sinai cu Tablele Legii. Și acestea nu sunt singurele evenimente legate de această zi. Acest început de an bisericesc creștin mai este numit de români și „Indictul” sau „Indictionul”. Conform Parohiei Șerban Vodă cele două cuvinte înseamnă „Arătare” și „Poruncă”.
Indictionul era de fapt o sărbătoare a Imperiului Roman, se mai arată pe site-ul parohiei. În acea zi împăratul ieșea în fața poporului și prezenta situația imperiului, comunica diferite informații și tot atunci se plăteau impozitele și soldele soldaților pe anul ce trecuse.
Tradiții din străbuni
Se spune că începutul anului bisericesc ne arată cum va fi vremea în următoarele luni. Așadar, dacă dimineața este una ploioasă la fel va fi și primăvara. Dacă la prânz vremea va fi una frumoasă anul va fi unul bun. Totodată, cum va fi întreaga zi așa va arăta și anul. Adică dacă vremea va fi una ploioasă, anul va fi ploios. Dacă ziua va fi cu soare, tot anul va fi secetos. Toamna va fi una rea și oamenii nu-și vor putea aduna recoltele dacă ziua este posomorâtă. De asemenea, toamna va fi una lungă dacă în această zi va tuna, scrie rotalianul.com.
După cum vedeți, aceste tradiții se leagă foarte mult de vreme. Asta deoarece înainte oamenii nu aveau un televizor la care să se uite să afle cum va fi vremea în următoarele zile. Ei țineau cont de aceste „semne” pentru a preconiza cum va fi vremea.
Dicționar
Teologie: disciplină care se ocupă cu expunerea și fundamentarea teoretică a izvoarelor și a dogmelor unei religii
Dogmă: învățătură, teză etc. fundamentală a unei religii, care nu poate fi supusă criticii;
Soldă: sumă de bani plătită militarilor și personalului civil din armată;
A preconiza: a proiecta, a prevedea, a emite o idee, o ipoteză; p. ext. a propune, a indica, a recomanda ceva.