Povestea Coanei Chiritza adusă în prezent de Ada Milea
Festivalul FEST-FDR 2021 la Teatrul National Timișoara a debutat în 28 august cu spectacolul „Chiritza în concert”. Este o creație semnată Ada Milea și interpretată minunat de trupa Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca.
„Chiritza în concert” este o creație de Ada Milea după Vasile Alecsandri și Matei Millo. Proiectul a fost realizat cu trupa Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca. Reinterpretare a cunoscutului text al lui Vasile Alecsandri, spectacolul este versiunea muzicală a peripețiilor Coanei Chirița. Ea este interpretată spectaculos de actrița Anca Hanu, care a scris cântecele împreună cu Ada Milea.
Sursele de inspirație
Seria de comedii „Chirița în Iași”, „Chirița în provinție”, „Chirița în voiaj” și „Chirița în balon” a fost scrisă de Vasile Alecsandri între 1850 și 1874. Întreaga serie o are în prim plan pe Chirița Bârzoi. Ea este soția lui Grigore Bârzoi și mamă a 3 copii: Aristița, Calipsița și Guliță. Chirița este o moșiereasă incultă, cu aere de aristocrată, din această contradicție rezultând umorul personajului și a peripețiilor sale.
Vasile Alecsandri și Matei Millo s-au inspirat din viața și obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj reprezentativ pentru mica burghezie arivistă. Întâmplător sau nu, Chirița își găsește ușor asemănări în societatea noastră contemporană. Cu aere de superioritate, răsfățându-și fetele pe care le vede frumoase, Chirița este mereu la vânătoare de bani și averi. Este tiranică, dar mișcată de cadouri și complimente, duplicitară în relațiile cu bărbații și receptivă la relații și influență.
„Chiritza în concert”
„Chiritza în concert” are la bază textele mixate de Ada Milea din 2 autori, Vasile Alecsandri și Matei Millo, rezultând o comedie spumoasă, cântată într-un neaoș grai moldovenesc. Ada Milea și Anca Hanu (Chirița) o investesc cu o energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism și lipsă de cultură.
„Draji spiectatori, aștiept cu nerăbdari sî vidieț’ invențiili minunaților implicaț’ în spiectacolu’ nostru șî sî râdiți di ieli cu tristeți șî bucurii. Șer scuzi cî l-am mietamorfozat pi Alecsandri, cî l-am mixat cu Millo șî cu noi înșini. N-am facut-o cu intenții rieli, ci doar am vrut ca valorili șî lipsili di valori din zâlili noastri să sî riegăsascî în construcțiile literar-melodioasi pi cari vi li oferim pi scenî. Folosâm graiul moldoviniesc din rispiect pintru orijinili personajelor, cari-s prea tari ca sî li pot ignora graiu’. Mulțumiesc teatrului cî ari o Ancî Hanu așa di grozavî, cî am facut șî textili șî melodiili împreunî cu ie șî cî o țâni așa di bini pi Ciritza-n glas și-n psihic. Aștiept cu nerăbdari sî vidieț’ invențiili minunaților implicaț’ în spiectacolu’ nostru șî sî râdiți di ieli cu tristeți șî bucurii”, explică Ada Milea.
De ce a deschis Chiritza FEST FDR 2021
„Chiritza în concert” a fost distins cu Premiul UNITER pentru Cel Mai Bun Spectacol al anilui 2019. Alegerea sa pentru deschiderea Festivalului Dramaturgiei Românești poate nu este întâmplătoare după acest an teribil al pandemiei. Umorul a salvat dintotdeauna oamenii din situații, iar titlul aceste ediții a festivalului, „Semințe”, simbolizează renașterea, continuarea vieții. În cuvintele Adei Hausevater, managerul Teatrului National Timișoara, acest an ne-a învățat „să ne redefinim viața, lumea , umanitatea, viața”. Viața, așa cum e ea, cu bune și rele, sinceritate sau minciună, este de preferat izolării de care am suferit toți în anul pandemiei. Iar Ada Milea ne dă o mână de ajutor să ne ridicăm deasupra dramei cotidiene. „Râsul e o armă. Nu știu căt e de eficientă, dar în lupta cu prostia, hoția, ignoranța, lașitatea, vanitatea cred că râsul promovează o variantă mai bună a ființei umane”.
Dicționar:
arivist: persoană care caută, prin tot felul de mijloace lipsite de scrupule, să parvină la o situație în societate; persoană care urmărește cât mai multe foloase personale
Duplicitar: care se prezintă sub o aparență falsă, ipocrit.