Cele mai interesante plante din lume: roua cerului
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre roua cerului. Aceasta este o plantă cu adevărat interesantă de care puțină lume știe și care crește și la noi în țară. Ea se mai numește și Drosera rotundifolia și se întâlnește de obicei în turbăriile din Maramureș, Suceava, Harghita sau Bihor.
Turbăriile sunt niște mlaștini în care s-a acumulat un strat de turbă. Aceasta este folosită mai ales drept combustibil și e de fapt un cărbune inferior format prin carbonizarea parțială a unor resturi de plante de mlaștină. Roua cerului este o plantă erbacee perenă. Asta înseamnă că are tulpina subțire, fragedă, moale și apoasă, de culoare verde, și trăiește mai mulți ani la rând. Din rădăcina ei se dezvoltă în fiecare primăvară nouă tulpină. Dimensiunea pe care planta o are este relativ redusă, aceasta atingând circa 20 cm înălțime, conform Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Cel mai interesant aspect atunci când vorbim despre această plantă este că este una carnivoră. Frunzele ei apar la nivelul solului și au un pețiol lung. Ca formă sunt rotunde, au o culoare roșiatică și peri glandulari. Cu ajutorul acestora planta vânează și consumă prada. Roua cerului înflorește toată vara, din iunie până-n august, și are niște flori mici, albe.
Curiozități despre roua cerului
Pe lângă că este o plantă carnivoră, Roua cerului este o plantă folosită în medicină de multă vreme. Ea conține niște substanțe ce au efecte antispastice, antitusive și chiar antibiotice. Iată alte câteva curiozități despre această mică și interesantă plantă:
extractul de Roua cerului calmează și destinde mușchii, reduce glicemia, combate guturaiul și provoacă o bună diureză;
roua cerului este cunoscută și ca planta oratorilor, având capacitatea de a combate răgușeala și de a reface coardele vocale;
această plantă este folosită și în industria farmaceutică, mai ales pentru prepararea medicamentelor necesare în tratamentul tusei convulsive.
Imaginile pe care le puteți vedea în acest articol au fost făcute de către Florin Coraș, ranger la Parcul Natural Apuseni. Planta fotografiată se regăsește în Molhașul Mare de la Izbuc, o arie protejată din comuna Beliș, județul Cluj.
Dicționar
Pețiol: parte a frunzei care susține limbul și care se prinde de tulpină sau de ramuri; codiță;
Antispastic: care combate spasmele (contracție involuntară bruscă (și violentă) a unui mușchi sau a unui grup de mușchi);
Antitusiv: (medicament) care calmează tusea;
Guturai: boală contagioasă (cu caracter epidemic) provocată de virusuri, care constă în inflamarea acută a mucoasei nazale, fiind însoțită de o bogată secreție apoasă;
Diureză: producere și eliminare a urinei; creștere a cantității de urină;
Orator: persoană care compune și rostește un discurs.