Calea Lactee are un nou braț. Descoperirea fascinantă a astronomilor
Calea Lactee are un nou braț. Aceasta este descoperirea făcută de astronomii chinezi prin cel mai mare radiotelescop din lume. Iată mai multe detalii.
Calea Lactee este galaxia care găzduiește și sistemul nostru solar. În mijlocul ei se află stele și găuri negre mai mari decât ne putem noi imagina. În comparație cu acestea, sistemul nostru solar e mai mic decât un fir de praf.
Din centru ies mai apoi 2 brațe majore și 2 minore, fiecare găzduind zeci de mii de sisteme solare diferite. Cele majore se numesc Scutum-Centaurus și Perseus iar cele minore se numesc Norma și Sagittarius, cel din urmă fiind brațul unde ne aflăm noi.
Cercetătorii celui mai mare radiotelescop din lume, adică radiotelescopul FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) din Guizhou, China, au desfășurat în ultimii ani mai multe studii asupra unei regiuni de cer denumită Cygnus-X. Aceasta conține o maternitate stelară aflată la aproximativ 4.500 de ani lumină de Soare.
În timpul observațiilor asupra zonei respective, Keping Qiu, astronom la Universitatea din Nanjing, și colegii săi au observat o serie de nori de hidrogen. Aceștia păreau că provin dintr-o zonă aflată mult în spatele regiunii Cygnus-X.
Noua regiune a fost cartografiată cu ajutorul a altor două telescoape
Alături de alte două telescoape din Germania și Australia, radiotelescopul FAST a reușit să cartografieze noua regiune spațială. Ea se întinde pe aproximativ 3.600 de ani lumină și se află la o distanță de peste 68.000 de ani lumină de Soare. Astfel, noua regiune este cel mai mare și mai îndepărtat filament de gaze cosmice observat vreodată.
Cercetătorii au intitulat posibilul nou braț al Căii Lactee „Cattail”. Ei estimează că acesta conține 65.000 de stele. De asemenea, astronomii mai cred că dimensiunile sale ar putea fi de până la 16.000 de ani lumină lungime.
Cattail se află la marginea galaxiei noastre, pe cealaltă parte a nucleului Căii Lactee față de noi. Distanța dintre noul braț și centrul galaxiei este de trei ori mai mare decât distanța noastră.
Totuși, cercetătorii nu sunt încă siguri că au de-a face cu un nou braț de sine stătător. Ei sunt de părere că ar putea fi conectat undeva cu un alt braț al Căii Lactee.