Colonada dedicată Împărătesei Sissi și-a redobândit strălucirea
Colonada din Buziaș, creată în anul 1875 pentru promenadele împărătesei Sissi, și-a redobândit frumusețea de altădată. Acest obiectiv istoric a fost readus la viață cu ajutorul banilor europeni și s-a finalizat în 2 ani și jumătate.
Pe lângă apele sale termale, Buziaș este faimos pentru Colonada creată în anul 1875 pentru promenadele împărătesei de Austria. Secțiunile construcției se întălnesc în foișoare, impresionante prin dimensiuni cât și prin dantelăria specifică acelei perioade.
Istoria Colonadei
Colonada din Buziaș este unicat în Europa. Construcția din lemn în stil neobizantin datează din 1911 și a beneficiat de o reabilitare minuțioasă, ce a durat din 2016 până în 2019. Colonada înconjoară parcul, făcând legătură între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Alte două colonade asemănătoare se găsesc în Europa la Karlovy Vary și Baden-Baden.
Combinând rolul decorativ cu cel practic, colonada reprezintă un element de arhitectură ușoară din lemn, o structură deschisă constituită din stâlpi și șarpantă de lemn. Pasajul e întrerupt din loc în loc de câteva pavilioane octogonale. Motivele utilizate de meșterii lemnari din Boemia au influențe orientale, adică otomane și maure.
Sculpturile în lemn ce însoțesc cea mai lungă alee acoperită seamănă cu o dantelărie și au fost făcute la cererea împăratului Franz Joseph pentru soția sa, împărăteasa Sisi. El dorea un cadru de poveste pentru plimbările pe care aceasta le făcea atunci când sosea la Buziaș.
Monumentul istoric
„Este un monument istoric important, spunem noi, unul dintre cele mai importante monumente istorice, nu numai din Buziaș, ci și din județul Timiș și poate chiar la nivel național, fiind considerată cea mai mare alee acoperită, pergolă acoperită, din Europa”, spune primarul din Buziaș, Sorin Munteanu.
„Starea de degradare a structurii era peste 70%. Fiind pe structură de lemn, inclusiv partea de pardoseală, de alee, era într-o formă mozaicată de tip comunist, fiind refăcută în anii comunismului. Ulterior am reușit să schimbăm, să modificăm această structură pe structură de cărămidă, având în vedere că proprietarul la acea vreme a întregii stațiuni, Muschong, deținea și o fabrică de cărămidă și am găsit practic în fundația acestei alei, am găsit cărămidă și s-a revenit la cărămida arsă, la cărămida inițială”, explică primarul Sorin Munteanu.
„Avem într-adevăr o problemă cu clădirile vechi, clădirile istorice, și datorită faptului că legea retrocedării pentru ceea ce a însemnat România în ansamblu, nu numai pentru Buziaș, a fost o lege care nu a funcționat”, spune edilul despre multele clădiri căzute în paragină.
Rolul Colonadei
Colonada nu este doar un loc de promenadă, ea era văzută și ca un simbol pentru cei care veneau aici la tratament. Stațiunea Buziaș este recunoscută pentru ajutorul pe care îl poate da celor cu boli cardiovasculare, datorită apelor minerale carbogazoase, băi cu dioxid de carbon, și nu în ultimul rând a aerului ionizat negativ, ușor sedativ, care de asemenea este benefic pentru sănătatea umană, arată primarul Sorin Munteanu.
„Buziaș – pentru ca inima ta să fie mereu sănătoasă” este sloganul care ar putea să atragă turiști, numai că infrastructura în paragină este o piedică. Autoritățile dau asigurări că vor reabilita obiectivele turistice, așa cum s-a întâmplat cu Colonada, cu ajutorul banilor europeni. În perioada 2021-2027 vor fi sume importante investite în clădirile monument în speranța regăsirii strălucirii imperiale.
Cine era Sissi
Banatul are o legătură specială cu una dintre cele mai controversate împărătese ale Imperiului Austro-Ungar. Este vorba de Elisabeta, soţia marelui împărat Franz Josef. Sissi, cum i se spunea, a vizitat de multe ori zona Caraş-Severinului de astăzi şi a avut o reşedinţă, la Băile Herculane. O vilă care pe atunci se numea Casa Tatartzy, iar astăzi poartă numele de Vila Elisabeta.
Ajunsă împărăteasă la 16 ani, Elisabeta era o fire rebelă, pe care cei de la curte nu au înţeles-o niciodată. Scria poezii, călărea, mergea aproape zilnic la cumpărături prin târgurile vieneze, îngrijea oamenii nevoiaşi şi iubea animalele. Petrecea doar câteva săptămâni pe an la Hofburg, iar restul – prin Europa
A doua jumătate a secolului XIX era perioada de maximă înflorire a Buziașului. În 1856 s-a construit Cazinoul, iar în 1875 s-a dat în folosință celebra Colonadă de 512 metri lungime, devenind cea mai lungă din Europa. Se spune că aceasta a fost ridicată la solicitarea împăratului Franz Iosif pentru plimbările soției sale, Împărăteasa Sissi.
Chiar împăratul a ajuns la Buziaș în septembrie 1898. La câteva zile de la plecarea sa însă, Sissi este ucisă la Geneva. În memoria ei Parcul Liget din Buziaș va fi redenumit Parcul Elisabeta.
Dicționar:
colonadă: ansamblu de coloane dispuse într-unul sau mai multe șiruri, constituit dintr-o unitate independentă cu rol decorativ
pergolă: construcție ușoară într-un parc sau într-o grădină, formată dintr-o rețea de grinzi de lemn susținute de șiruri de coloane
șarpantă: schelet format din piese de lemn, de metal sau de beton armat, care susține învelitoarea unui acoperiș