Schimbările climatice afectează copiii tot mai mult. Ei nu vor trăi ca părinții lor
Schimbările climatice afectează copiii tot mai mult. Un raport UNICEF ne prezintă o statistică șocantă referitoare la viitorul în care vor trăi cei mici. Iată care sunt detaliile.
Potrivit unui raport UNICEF emis recent, schimbările climatice afectează copiii din ce în ce mai mult. Aproximativ 1,1 miliarde de copii sunt clasificați cu „risc extrem de mare”, criza climatică amenințându-le sănătatea, educația și protecția.
„Pentru prima dată, avem o imagine completă a locului și modului în care copiii sunt vulnerabili la schimbările climatice, iar tabloul este aproape disperat”, a declarat conform Deutsche Welle Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
„Șocurile climatice și de mediu subminează spectrul complet al drepturilor copiilor, de la accesul la aer curat, hrană și apă potabilă, la educație, locuință și chiar dreptul lor de a supraviețui. Practic, viața niciunui copil nu va scăpa neafectată” a adăugat aceasta.
1,1 miliarde de copii vor avea de suferit
Raportul UNICEF este intitulat „Criza climatică este o criză a drepturilor copilului”. Este vorba în special de copiii din Filipine, India și din mai multe țări africane.
Copiii din zonele respective „se confruntă cu o combinație mortală de expunere la multiple șocuri climatice și de mediu. Ei au o vulnerabilitate ridicată din cauza serviciilor esențiale inadecvate, cum ar fi apa și canalizarea, asistența medicală și educația”, a scos în evidență raportul.
De asemenea, în raport mai sunt evidențiate și care sunt zonele cu cel mai mare impact climatic în rândul copiilor. Contrar așteptărilor, nu este vorba de cele unde nivelul emisiilor de gaze cu efect de sferă este ridicat. Cele 33 de țări menționate în raport emit doar 9% din emisiile de CO2 la nivel mondial. Primele 10 țări din lume ca și emisii de gaze produc 70% din totalul la nivel mondial. Doar una dintre acestea se află în categoria cu „risc extrem de ridicat”.