Care este cel mai iubit animal de companie de 10.000 de ani?
De sute de ani, câinele este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului și, indiferent de rasă, dimensiune sau aspect, rămâne, fără dubiu, cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii. În fiecare an, pe 26 august, celebrăm Ziua Internațională a Câinelui, în semn de respect pentru dragostea și loialitatea pe care fiecare animal de companie o poartă stăpânului său.
Câinele este cel mai bun prieten al omului. Câini precum Hachiko, Fido, Balto, Togo ne-au învățat despre loialitate, dragoste, curaj, sacrificiu și încredere. Istoria a fost scrisă în povești frumoase despre prietenia dintre om și animal.
Istoria câinilor
Cele mai vechi fosile ale unui câine modern descoperite până în prezent datează din urmă cu 36.000 de ani. Oamenii de ştiinţă nu cunosc însă momentul exact în care câinii şi lupii au devenit două specii diferite. Această separaţie s-ar fi produs în urmă cu peste 100.000 de ani, potrivit estimărilor.
Potrivit celor mai recente date științifice, domesticirea câinelui a început în urmă cu circa 10.000 de ani. Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon, oxitocină, afirmă autorii unui studiu făcut public în luna aprilie a anului trecut. Savanţii niponi au descoperit că organismele câinilor şi ale proprietarilor lor secretă cantităţi mari de oxitocină atunci când se privesc în ochi. De aici ar veni și legătura puternică pe care o construiesc oamenii cu patrupedele. Oxitocina este considerat hormonul fericirii și al atașamentului.
Într-un articol publicat în 2015 în revista Science, Evan MacLean şi Brian Hare, cercetători la Duce Canine Cognition Center din Carolina de Nord, afirmă că această descoperire ar putea permite obţinerea unor indicii despre felul în care câinii au reuşit să îşi facă loc în istoria omenirii şi să ne arate că relaţia lor cu oamenii poate fi benefică pentru cei din urmă.
Câinii fără stăpâni
Responsabilitatea pentru ce se întâmplă cu câinii de pe stradă aparține omului, căci el a luat câinele să-i fie alături, l-a ajutat să crească, să se înmulțească. La un moment dat, din păcate, excesul de căței a ajuns în stradă.
Atunci când regimul comunist a demolat cartiere întregi, oamenii s-au mutat de la case la bloc. Astfel, o mulțime de câini au rămas pe dinafară.
Problema trebuie studiată din punct de vedere emoțional și rational. Rațional, nu este nevoie de câini pe stradă care să atace persoane sau să transmită boli. Emoțional, câinele nu a ales să ni se alăture, oamenii au generat această situație.
Sterilizarea în masă a fost o soluție adoptată de mai multe țări din Uniunea Europeană, care, de la an la an, a redus considerabil numărul de câini de pe străzi. Astfel, nu vor mai apărea alți pui în stradă, iar, în timp, ultima generație va dispărea. Este singura soluție civilizată, nu trebuie să inventăm noi ceva, trebuie să învățăm din experiența altora.
Câinii sterilizați ar trebui dați spre adopție sau lăsați în grija comunității pe stradă în zona în care oamenii i-au îngrijit.
Unii din acești câini comunitari au un rol important în vecinătatea în care își duc viața. Oamenii în vârstă îi hrănesc, copiii se joacă cu ei, au nume, de multe ori, au un adăpost improvizat în zonă.
Primăria și organizațiile de protecție a animalelor ar trebui să se implice mai mult, să educe și să inițieze campanii de adopție din rândul animalelor fără stăpâni.
Beneficiile deținerii unui câine
Cercetări recente arată că deținerea unui câine face bine atât fizic, cât și emoțional. Câinii ne fac mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să facem față unei crize.
Câinii pot fi acolo pentru noi chiar și atunci când oamenii nu pot. Aceștia oferă dragoste necondiționată, sprijin emoțional și îmbrățișări constante care ajută la evitarea izolării sociale. Un studiu australian a demonstrat că deținerea câinilor reduce sentimentul de singurătate.
Doar mângâierea unui câine familiar poate scadea tensiunea arterială, ritmul cardiac, încetinește respirația și relaxează tensiunea musculară.
În timp ce blana unui câine poate fi un factor declanșator pentru persoanele cu alergii, creșterea copiilor alături de un câine îi ajută să dezvolte mai puține alergii pe parcursul vieții și scade șansele copilului de a deveni alergic la animalele de companie, pe viitor.
Un studiu a constatat că atașamentul față de animale duce la bunăstare atât pentru copil, cât și pentru animalul de companie. Câinii pot ajuta copiii să-și regleze emoțiile, deoarece pot declanșa și răspunde la comportamentul legat de atașament.
Dicționar:
oxitocina: hormon legat de empatie, încredere, construirea de relații, cunoscut popular ca „hormonul iubirii”.