Tutankhamon, tânărul faraon în pas cu moda. Garderoba lui a fost refăcută
Arheologii din oraşul suedez Boras au deschis recent o expoziţie cu mai multe elemente vestimentare care reproduc îmbrăcămintea faraonului Tutankhamon.
La descoperirea mormântului lui Tutankhamon, în 1922, s-au descoperit multe elemente vestimentare alături de faimoasa sa mască de aur. Au fost păstrate într-un depozit în Muzeul din Cairo până au intrat în atenția Dr. Gillian Vogelsang-Eastwood, arheolog olandez specializat în textile.
Cine a fost Tutankhamon
Tutankhamon a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 – 1323 î.e.n. , care a urcat pe tron la 9 ani. Asta după ce la vârsta de 7 ani Tutankhamon a luat-o de soție pe frumoasa Ankesenamon, sora sa vitregă. Doi ani mai târziu, fratele său mai mare moare, tronul revenindu-i lui. A abandonat cultul tatălui său, revenind la zeii tradiționali și a mutat capitala la Memfis, aproape de Cairo.
Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter. A fost singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.
Hainele egiptenilor
Egiptenii purtau doar una sau două piese mari de îmbrăcăminte înfășurate pe corp în diferite moduri. Atât bărbații, cât și femeile purtau tunici cusute pe măsura potrivită. Aceste tunici semănau cu un tricou lung care ajungea până la genunchi (pentru bărbați) sau până la glezne (pentru femei). Tunicile erau de obicei fabricate din in și, majoritatea, albe. Cei mai mulți egipteni, atât bărbați cât și femei, nu par să își fi acoperit capetele cu niciun fel de articol de vestimentație. Deseori umblau cu picioarele goale, dar uneori purtau sandale din piele.
Bărbații care lucrau afară purtau deobicei fuste scurte în loc de tunici, un fel de piesă de îmbrăcăminte în jurul trunchiului și picioarelor. Atât bărbații cât și femeile purtau fard de ochi albastru sau verde și creion din cărbune negru, când se îmbrăcau de ocazii.
Garderoba lui Tutankhamon
Împreună cu studenții ei de la Leiden, Olanda, Dr. Vogelsang-Eastwood, a catalogat 80% din garderoba lui Tutankhamon. Aceasta cuprinde 12 tunici, 28 de mănuși, 24 de șaluri, 15 eșarfe, 25 acoperitoare de cap, 4 șosete. Multe dintre articole erau atât de deteriorate, încât culorile și modelele originale se puteau vedea doar prin lentile speciale.
Echipa de experţi care a participat la acest experiment a fost condusă de cercetătorii Rinaldo si Vogelsang-Eastwood, de la „Stitching Textile Research Center” din Leiden (Olanda). Ei au încercat să reconstituie cat mai fidel hainele pe care le-a purtat faraonul acum 3300 de ani, pornind de la tunicile jachetele găsite sarcofagul lui.
Toate veşmintele sunt făcute din in ţesut în casă, urmându-se în detaliu metodele folosite acum trei mii de ani, în Egipt, pentru realizarea hainelor. Rinaldo afirmă că maşinile moderne nu au fost capabile să reproducă fineţea firului de in tors în casă, dar problema a fost rezolvată cu ajutorul unor specialişti italieni.
O echipă de experţi japonezi a reprodus culoarea indigo folosită pe vremea lui Tutankhamon, dar nu a avut acelaşi succes în cazul culorii roşu, astfel că specialiştii au fost nevoiţi să folosească vopsele sintetice. Expoziţia prezintă, în final, 36 de piese de îmbrăcăminte, considerate cele mai reprezentative dintre veşmintele găsite în mormantul faraonului.
Tutankahmon și moda zilelor noastre
Specialiştii au rămas uimiţi, după ce s-a încheiat complexul şi delicatul proces de reconstituire, de modernitatea hainelor purtate de Tutankhamon. „Este atat de aproape de zilele noastre, încat nu ne vine să credem. Este atat de modern! Sunt aproape aceleaşi tehnici pe care le folosim şi noi astăzi”, declară încantaţi experţii Rinaldo şi Vogelsang-Eastwood.
Experţii au fost, de asemenea, mulţumiţi de faptul ca au reuşit să demonstreze că „Tutankhamon nu reprezintă doar o mască mortuară, el a fost o persoană vie”, după cum a declarat directoarea expoziţiei, Gillian Vogelsang.