Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Blob-ul, animalul cu 720 de genuri
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre blob, animalul cu 720 de genuri. Haideți să aflăm mai multe despre interesanta ființă care a fost trimisă recent în spațiu.
Astăzi vorbim despre un animal deosebit. Majoritatea animalelor sunt fie masculi, fie femele. Ei bine, blob-ul, protagonistul articolului de astăzi, este animalul cu 720 de genuri.
Blob-ul a apărut pe Pământ acum mai bine de 500 de milioane de ani, adică înaintea animalelor. Mult timp, cercetătorii au considerat că el este o ciupercă. El a fost reclasificat în grupul amiboizilor în anul 1990. Din acest regn mai fac parte și amibele.
Nu are gură, picioare și creier
Denumirea sa în latină este „Physarum Polycephalum”. El este compus dintr-o singură celulă și mai multe nuclee. Blob-ul nu are nici cavitate bucală, adică gură, nici picioare sau creier. Totuși, el reușește să se hrănească, să se dezvolte și să se deplaseze (chiar dacă foarte lent) fără probleme. Culoarea sa este galbenă iar capacitatea sa de a învăța îi uimește pe cercetători.
A ajuns în spațiu
Cel mai interesant este faptul că blob-ul a ajuns în spațiu. Fascinanta creatură a ajuns pe orbita Pământului pentru a deveni obiectul unui experiment educativ pentru copiii. Toată acțiunea este orchestrată de astronautul francez Thomas Pesquet.
Experimentul va începe cu adevărat în toamnă. Atunci, mai multe sute de mii de elevi, începând cu clasele primare și până la ultimii ani de liceu, vor realiza diferite experimente asupra acestei ființe uimitoare. Acțiunea se va desfășura sub îndrumarea Centrului Național de Studii Spațiale (CNES) și a Centrului Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS).
Scopul acestui experiment este de a studia efectele lipsei de gravitație asupra organismului unicelular. „Nimeni nu anticipează acum comportamentul pe care-l va avea în microgravitație: în care dintre sensuri se va deplasa, va folosi a treia dimensiune luând-o în sus sau în diagonală?”, se întreabă, conform AFP, Pierre Ferdinand, profesor de științe ale vieții pe Terra și unul dintre inițiatorii proiectului.
„Voi fi curios să văd dacă se dezvoltă formând piloni de susţinere”, a declarat Audrey Dussutour, directoare de cercetare CNRS în cadrul Centrului de cercetări asupra cogniţiei animale din Toulouse.
4.500 de școli participă la experiment
Deși inițial trebuiau să participe 2.000 de școli la acest experiment, autoritățile au fost surprinse de numărul mare de instituții de învățământ ce s-au arătat interesate. 4.500 de școli, colegii și licee din Franța vor găzdui mii de specimene de blob decupate din aceeași sursă precum cele din spațiu.
„La început, aveam prevăzut să includem 2.000 de clase, dar în fața valului de înscrieri, CNES și CNRS au făcut un efort financiar pentru a satisface toate cele 4.500 de cereri”, a povestit Christine Correcher, responsabila de proiecte educative al agenției spațiale.
Ea a mai adăugat că peste 350.000 de elevi vor interacționa cu blob-ul în cadrul experimentelor.
Curiozități despre blob
Există peste 900 de specii de blob.
Blob-ul se reproduce cu ajutorul unor spori.
Ei pot fi găsiți cel mai des pe peluze, sol, în păduri și chiar pe bușteni putreziți.