„Părintele sudoku” s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani
Veste tristă pentru pasionații de puzzle-uri. „Părintele sudoku” s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Aflați în continuare mai multe despre el și despre originea puzzle-ului care a cucerit lumea în ultimele decenii.
Sudoku este cu siguranță una dintre cele mai populare forme de puzzle-uri cu numere din lume. Regulile jocului sunt simple însă posibilitățile de combinații diferite de numere sunt nelimitate. Din această cauză, de-a lungul anilor, aproape toată lumea a încercat măcar o dată să rezolve un sudoku.
Din păcate, astăzi venim cu o veste tristă pentru pasionații de sudoku. Maki Kaji, „părintele sudoku”, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani din cauza cancerului.
Conform Nikoli, editura sa din Japonia, Kaji a decedat în casa sa marți, 10 august. Înmormântarea sa a avut loc chiar în aceeași zi.
Sudoku a fost inventat de un matematician elvețian
Deși ar putea fi greu de crezut, Sudoku este la origine un joc creat de un matematician elvețian pe nume Leonhard Euler în secolul al XVIII-lea. Se crede, însă, că varianta modernă a fost concepută în Statele Unite. Totuși, Kaji a fost cel care a popularizat jocul în toată lumea.
El a fost și cel care i-a oferit numele de sudoku care înseamnă „fiecare număr trebuie să fie singur”.
„Să creezi un puzzle nou este ca și cum ai căuta comori”
În 2007, Kanji declara pentru BBC că să creezi un puzzle nou este ca și cum „ai căuta comori”. „Nu este vorba dacă va face bani sau nu. Este vorba doar despre entuziasmul pe care îl ai atunci când încerci să-l rezolvi.”
După cum poate știți, sudoku este un puzzle unde jucătorul trebuie să așeze cifrele 1 – 9 într-o căsuță formată din 81 de pătrățele. Ideea jocului este de a așeza numerele în așa fel încât niciunul să nu se repete pe orizontală sau pe verticală.
În cazul în care nu era destul de complicat, cele 81 de pătrățele sunt împărțite în nouă pătrate de câte 9 pătrățele. Numerele nu trebuie să se repete nici în interiorul acestora.