Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 vă invită sâmbătă, 11 iulie, începând cu ora 10.30, la celebrarea Zilei Mondiale a Ciocolatei, în incinta Centrului de Recreere și Dezvoltare Personală “Conacul Golescu Grant” din Aleea Țibleș nr. 64, sector 6.
Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial, de către francezi, Ziua mondială a ciocolatei și sărbătorită începând din anul 1995. Ca atare, sâmbătă, copiii vor lua cu asalt porțile Centrului de Recreere și Dezvoltare Persoanală “Conacul Golescu Grant”, unde se vor distra și vor sărbători această zi specială și atât de iubită de cei mici, dar și de cei mari. Copiii care vor fi prezenți la eveniment vor avea ocazia să afle istoria ciocolatei, precum şi diverse informații mai puţin cunoscute despre desertul lor preferat.
Cu măiestrie și pricepere, cei mici vor decora brioșe de ciocolată și marțipan. Brioșele, deja realizate, le vor finaliza după preferințele personale, cu ajutorul diverselor decorațiuni: creme, bombonele colorate tip confetti, marţipan, “franjuri” de ciocolată. Vor avea la dispoziție mai multe variante de decor, li se vor arăta pașii de urmat, iar rezultatul final – capodopera – va putea fi luată acasă, în cazul în care nu va fi consumată pe drum… Cele mai simple brioşe se vor transforma în oiţe, dragoni, şoricei sau flori.
”Din Bucătăria Adinei” și ”Cucinino” – pun la dispoziție materia primă, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.
Revista culinară Din Bucătăria Adinei oferă cititorilor săi idei de reţete originale, simple, cu ingrediente la îndemână şi foarte uşor de preparat, care se adresează femeilor ocupate, dar dornice să gătească. Celor ”Din Bucătăria Adinei” li se alătură ”Cucino” – un proiect care îşi propune sa promoveze plăcerea de a găti acasă, împreună cu şi pentru cei dragi.
[textmarker color=”752700″]
Istoria ciocolatei începe cu 2000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la „chocolatl” care derivă de la „xocolatl” (xococ – amar și atl – apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină care întărește rezistența și combate oboseala. O ceașca din acesta băutură prețioasă îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare. Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri și prăjituri, servite în diverse „chocolate emporiums”. În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare. În 1874 Fry & Sons au început să vândă „Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.
În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial şi o treime din totalul de cacao produsă era consumată de spanioli. În anii ’90 ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs, dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao aproximează 600.000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere.
Ciocolata este mâncată de plăcere, iar consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu asupra ciocolatei a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice și a ritmului cardiac. Cu toate că beneficiile sunt multiple – tot ce-i mult, nu-i bun – iar consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat.