Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Panda roșu, animalul carnivor vegetarian
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre panda roșu, animalul carnivor vegetarian. Haideți să aflăm mai multe despre adorabilul frățior al ursului panda.
Animalul de astăzi este unul extrem de drăgălaș. Deși nu este la fel de popular ca ursul panda, panda roșu rămâne un animăluț extrem de iubit de oameni. Nu este foarte greu să-ți dai seama de ce. Arată ca o jucărie de pluș pe care ai îmbrățișa-o toată ziua.
Animalul carnivor… vegetarian
Panda roșu trăiește precum frățiorul său mai mare în păduri ploioase la altitudini mari. Totuși, el poate fi găsit în mai multe zone. Panda roșu trăiește în munții din Nepal, în nordul Myanmarului și ajunge chiar până în centrul Chinei.
Drăguțul animal își trăiește majoritatea vieții în copaci unde doarme în aer. Activitatea și-o desfășoară în timpul nopții, folosindu-se de timp pentru a căuta hrană. Uneori, ei mai sunt observați și la apus și la răsărit.
Panda roșu este un animal carnivor vegetarian. Sună ciudat, nu? Cuvântul „carnivor” nu implică automat că animalul respectiv consumă carne. Strămoșii pandaului consumau carne dar, de-a lungul timpului, micuțul animal și-a schimbat dieta. El mănâncă în principal bambus și fructe. Totuși, uneori mai mănâncă și insecte și ouă.
Este un animal timid și singuratic
Fratele mai mic al ursului panda este un animal singuratic și timid. El socializează doar în perioada de împerechere. Femelele dau naștere la 1 – 4 pui în perioada primăverii și a verii. Micuții panda rămân în cuiburile lor până la vârsta de 90 de zile. Doar mamele se îngrijesc de ei, tații pleacă cu prima ocazie.
Micuțul animal carnivor vegetarian a fost clasificat drept o rudă a ursului panda dar și a ratonului. Puteți observa asemănările uitându-vă la inelele de pe coadă. Totuși, cercetătorii au ajuns la concluzia că ei fac parte din propria lor familie unică: Aiuluridae.
Este pe cale de dispariție
Din păcate, panda roșu este o specie în pericol de dispariție, habitatul lor natural se micșorează pe zi ce trece din cauza defrișărilor și a răspândirii agriculturii. În prezent, pe glob mai există 10.000 de exemplare, multe dintre ele aflându-se în captivitate.
Două exemplare de panda roșu din România au devenit recent părinți
Chiar și în România există panda roșu. Ei se află la Grădina Zoologică din Brașov. Numele celor două exemplare de la noi din țară sunt Peggy și Benji și recent au devenit părinți.
Peggy a venit în România pe data de 6 aprilie 2019. Ea a fost primită cadou de Grădina Zoologică din Brașov de la Kolsmarden Djupark, Suedia. Motivul a fost recunoașterea standardelor ridicate de îngrijire a animalelor pe care grădina din Brașov le oferă.
Femela panda roșu s-a adaptat rapid în România. Asta i-a făcut pe îngrijitori în 2020 să-i aducă un partener, pe Benji. El a venit la noi în țară de la grădina zoologică din Zagreb, Croația.
Ei au devenit părinții a doi pui foarte simpatici pe data de 18 iunie. Nu de mult, pe 4 august, a avut loc prima lor evaluare.
„Puiuții sunt sănătoși”
„Avem marea bucurie astăzi să vă prezentăm acești puiuți de panda roșu, un mascul și o femelă, primii pui de panda roșu născuți în captivitate în România. De altfel și cuplul pe care noi îl avem, Peggy și cu Benji, sunt singurii din țara noastră. Ne bucurăm foarte mult de acest eveniment unic, pentru că acesta este un semn că lucrurile merg foarte bine, condițiile sunt propice, pentru că a avut loc această împerechere și avem acești puiuți care sunt sănătoși – ați văzut – unul are 415 de grame, masculul, iar femela 520.
Lucrurile merg bine din acest punct de vedere. Cred că cei mai fericiți suntem pentru că reușim practic să contribuim la conservarea acestei specii pe cale de dispariție”, a declarat conform brasovcity.ro Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului.
În cazul în care sunteți curioși să-i vedeți pe adorabilii panda roșu, Grădina Zoologică Brașov este deschisă zilnic între orele 09:00 – 20:00. Copiii sub doi ani au intrare gratuită. Prețul unui bilet pentru copii de peste doi ani este de 10 lei iar cel pentru adulți este de 20 de lei.
Curiozități despre panda roșu
Ei au fost primii care au primit denumirea de panda. Urșii panda au fost numiți astfel la 50 de ani după panda roșu.
Iconița browser-ului Mozilla Firefox este un panda roșu nu o vulpe.
Panda roșu are un deget mare fals care, de fapt, este o extensie a încheieturii. Aceasta îi ajută să se cațăre cu ușurință și să mănânce bambus.