Inteligența girafelor. Acum știm exact cât sunt de deștepte
Un studiu recent realizat de specialiști din cadrul Universității din Bristol, oraș din Anglia, ne spune mai multe despre inteligența girafelor. Deși sunt animale foarte cunoscute, oamenii nu știu cât de deștepte sunt ele.
Girafele sunt printre cele mai iubite și unele dintre cele mai ușor de recunoscut animale. Chiar dacă nu pot trece neobservate, ele au reușit foarte bine să-și ascundă comportamentul. Contrar celor știute până acum, girafa este o specie extrem de complexă și sociabilă.
„Cel mai surprinzător lucru pentru mine este că a fost nevoie până în 2021 pentru a recunoaște că girafele au un sistem social complex. Știm de zeci de ani despre alte specii de mamifere complexe din punct de vedere social, cum ar fi elefanții, primatele și cetaceele, dar este deconcertant pentru mine cum o specie atât de carismatică și de cunoscută precum girafa a putut fi atât de puțin studiată până de curând”, a declarat Zoe Muller, autor al studiului și biolog la Facultatea de Științe Biologice a Universității din Bristol, conform CNN.
Studiul a arătat că girafele sunt atât mame bune, cât și prietene bune. Se formează legături strânse între femele și puii lor, iar uneori micuții sunt îngrijiți și de alte girafe. Ca într-o creșă. Femelele girafă manifestă suferință atunci când un pui din grup moare, chiar dacă nu este al lor. Potrivit studiului, din 2010 interesul pentru aceste animale a crescut, iar datorită tehnologiei oamenii de știință le pot înțelege mai ușor. Tot conform studiului, numărul girafelor a scăzut cu 40% din 1985 și sunt considerate vulnerabile de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Înțelegerea comportamentului girafelor ar putea contribui la eforturile de a le asigura supraviețuirea.
Girafele, niște bunici extraordinare
Un lucru foarte interesant descoperit prin intermediul studiului este că și la girafe se aplică teoria bunicii. Aceasta presupune că animalele supraviețuiesc mult după anii lor de reproducere pentru a se asigura că nepoții lor prosperă. Această teorie se aplică la puține specii, printre care se numără orcile, elefanții și, clar, ființele umane.
„Sugestia mea este că „bunicile” girafelor joacă probabil un rol important în supraviețuirea membrilor grupului înrudit. Este probabil ca bunicile să fie depozitarii de cunoștințe pentru grup, dar joacă și un rol important în îngrijirea copiilor și în creșterea în comun a puilor.
Sper ca acest studiu să traseze o linie în nisip, de la care, de acum înainte, girafele vor fi considerate mamifere inteligente, care trăiesc în grup și care au evoluat în societăți complexe și de mare succes, care le-au facilitat supraviețuirea în ecosisteme dificile, pline de prădători”, a mai declarat Muller.
Dicționar
Deconcertant: tulburător;
Carismatic: care se bucură de un mare prestigiu;
A prospera: a se afla sau a se dezvolta în condiții fericite, favorabile; a înflori, a progresa.