Curiozități despre Tokyo, cel mai vechi oraș modern din lume
Tokyo este capitala Japoniei și cel mai mare oraș al acesteia. Tehnic, orașul Tokyo nu există. Tokyo-to sau Metropola Tokyo constă în 23 de cartiere, 33 de orașe și 8 suburbii. Curiozități despre Tokyo, mai jos.
Tokyo, capitala „Tării soarelui răsare” s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc într-un megalopolis, metropola Tokyo. Bineînțeles, a fost o dezvoltare treptată, în mii de ani de istorie, care a condus la unul din cele mai moderne orașe din lume.
Începuturile orașului
Orașul, care urma să devină unul dintre cele mai mari din lume, a început ca un mic sat pescăresc. În jurul anului 300 î.e.n. a apărut satul Edo, ceea ce însemna „estuar”. Edo a fost fortificat în secolul al XII-lea e.n., iar în anii 1450 a devenit Castelul Edo, acum locul Palatului Imperial.
Influența lui Edo și importanța sa tot mai mare s-a datorat rolului său în shogunatul Tokugawa, care a condus țara peste 250 de ani, până în 1868.
În acești ani, orașul a cunoscut o creștere culturală și economică fără precedent, iar în 1720 a ajuns la o populație de peste 1,1 milioane oameni. La acea vreme era unul dintre cele mai mari orașe din lume.
Numele orașului a fost schimbat în Tokyo, adică „capitala estului” în 1868, când perioada de 700 de ani a dominației shogunilor a luat sfârșit. Acela a fost momentul când noul împărat, Meiji, și-a mutat reședința de la Kyoto la Tokyo.
Cele mai grele momente din istoria orașului
În septembrie 1923, un cutremur între 7,9 – 8,4 grade Richter, a avut loc la 30 de km sud de Tokyo. Orașul a fost distrus în proporție de 45% și peste 140000 de oameni au murit. Este considerat al 2-lea cel mai mare cutremur, după cel din 2011 (9 grade Richter), care a provocat și un tsunami uriaș.
În al Doilea Război Mondial, după atacul de la Pearl Harbour, aviația americană a răspuns cu o ofensivă americană puternică. Atacurile s-au întețit spre sfârșitul anului 1944, culminând cu Operațiunea Meetinghouse. Cu această ocazie, peste 2000 de tone de bombe au fost aruncate deasupra Tokyo-ului în decurs de 48 de ore. Acesta a rămas în istorie drept cel mai distructiv raid aerian, comparabil cu bombele de la Hiroshima și Nagasaki, omorând 130000 de japonezi.
Japonia, cea mai veche monarhie din lume
Datând din 660 î.e.n., Casa Imperială a Japoniei a avut 126 de monarhi pe tron, fiind cea mai lungă monarhie din lume. Cu câteva excepții, tronul a fost ocupat, exclusiv, de bărbați.
Împăratul Akihito, tatăl actualului împărat Naruhito, a condus Japonia din 1989 până în 2019. Spre deosebire de predecesorii săi, Akihito nu a servit în armata japoneză. El, ca și fiul său, a urmat prestigioasa Universitate Gakushuin, unde, printre colegi, s-a numărat și artista Yoko Ono.
Metropola Tokyo
În prezent, zona metropolitană Tokyo (7000 km pătrați ), are o populație de peste 37,8 de milioane oameni, 13 milioane locuind în centru. Este cea mai mare zonă metropolitană din lume.
Orașul continuând să crească, a fost subdivizat în 23 de districte, care formează centrul orașului, la care se adaugă 33 de orașe și 8 suburbii.
Deși a fost declarat cel mai aglomerat oraș din lume, o treime din zona metropolitană este ocupată de spații verzi. Orașul vast și impozant îmbină minunile tehnologiei moderne cu spiritul tradițional japonez. În zona Shinjuku se găsesc o mulțime de zgârie-nori, restaurante, parcuri.
Tradiție și modernitate în Tokyo
Aici se află Tokyo Skytree, al doilea cel mai înalt turn din lume ( 634 de metri ), de unde se poate admira Muntele Fuji. Tokyo este o junglă de beton, dar și-a păstrat o parte din peisajul tropical. Sanctuarul Meiji, construit în 1920 în centru, e înconjurat de o pădure luxuriantă, cel mai bun loc de relaxare din oraș. El cuprinde un muzeu, o galerie și o sală de nuntă.
Lângă altarul Meiji se află parcul Yoyogi. Este cel mai mare parc din oraș, iar aleile sunt bune pentru ciclism, plimbări sau jogging. La fel de calmă este și grădina muzeului Nezu, proiectată de Kengo Kuma. El este arhitectul care a creat noul stadion olimpic al orașului.
Muzeul Nezu adăpostește obiecte de artă pre-modernă japoneză și est-asiatică, printre care și statui budiste neprețuite.
Între grădinile tradiționale un loc special îl ocupă Rikugien Este o grădină clasică, cu un lac mare și cărări printre popasuri amenajate special pentru admirarea priveliștii și ceainării cu istorie, care amintesc o Japonie străveche.
Băile sento erau pe vremuri nucleul comunităților locale. În prezent au răsărit „super-sento”, băi acoperite și în aer liber în cadrul unui parc de distracții în stilul vechiului Edo, care include și servicii de spa și restaurante. Un exemplu este Oedo Onsen Monogatari din zona Odaiba.
Sumo, karaoke, jocurile video, toate aceste activități au devenit populare în cultura vestică, dar își au originea în aceste locuri.
Dicționar
Shogunat: formă de guvernământ în Japonia între 1192-1867.
Shogun: titlu dat unui dictator militar în vechea Japonie.
Sumo: sport japonez de luptă, pe un ring, în care este declarat învins cel care atinge primul podeaua.
Metropolă: centru urban de dimensiuni mari, foarte dezvoltat economic, politic, cultural.
Megalopolis: aglomerare urbană întinsă, alcătuită din mai multe orașe, cu continuitate.
î.e.n.: orice eveniment petrecut înainte de începerea numărării anilor în actualul calendar.