Cum se alege corect un pepene perfect copt, dulce și aromat
E vară, cald, iar medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume. Printre vedetele verii la capitolul fructe se numără pepenele verde sau, cum mai este numit în popor, harbuzul sau lubenița. Piețele sunt pline și poate fi destul de dificil să alegem cel mai perfect, cel mai dulce și cel mai aromat pepene. Astăzi vă spunem la ce să fiți atenți și cum se alege corect un pepene.
Deși pare greu de crezut, lubenița ne spune prin mai multe moduri dacă e coaptă sau nu. De la aspect, greutate și chiar sunet. Producătorii acestui fruct spun că dacă coaja este lucioasă înseamnă că pepenele a ajuns la maturitate și este numai bun de mâncat. Mai jos aveți un exemplu de pepene care încă nu este copt, dovadă fiind coaja lui mată. În poza alăturată avem un alt pepene care are de data aceasta o coajă mai puțin mată și mai mult lucioasă, semn că fructul este aproape copt.
De asemenea, trebuie să fim atenți și la formă. Dacă aceasta este regulată înseamnă că miezul este unul plin, iar dacă forma este neregulată se prea poate ca pepenele să fie deja trecut. Când spunem că e trecut ne referim la faptul că miezul e mult prea copt și a devenit sec.
De cum e miezul ne mai putem da seama și în funcție de greutatea fructului. Dacă pepenele e mare și e și greu, acesta e un semn că este copt. Greutatea ne arată că fructul are acel conținut mare de apă specific. Dacă lubenița este mare, însă greutatea este una mică, asta înseamnă că s-ar putea ca miezul să fie sec, să fie trecut. De asemenea, această situație ne indică și faptul că lubenița nu e coaptă și că a trecut mult timp de când a fost culeasă.
Alte sfaturi pentru alegerea pepenelui perfect
Probabil ați observat că pepenii verzi au o pată galbenă pe ei. Ei bine, și aceasta ne spune cum este fructul. Cu cât este mai galbenă acea pată, cu atât fructul este mai copt și mai dulce. Pata galbenă este un semn că fructul a stat suficient timp pe pământ pentru a se coace. Un alt element care nu trebuie neglijat este codița. Pentru ca lubenița să fie coaptă codița trebuie să fie uscată și să aibă o culoare maronie. Dacă este încă verde acesta e semn că fructul a fost cules prea devreme și este posibil să nu fie copt cum trebuie.
Pe lângă aceste „controale vizuale” oamenii fac și teste de sunet. Ca să fii sigur că un pepene e copt trebuie să bați în el. Dacă sună a gol înseamnă că cel mai probabil fructul este copt. Sunt persoane care nu apelează la aceste metode de test, ci aleg să-i facă un dop fructului înainte de a-l cumpăra. În acest fel pot vedea cât de copt e și pot chiar gusta.