Până acum meteorologii au emis mai multe coduri de caniculă. După călduri țara noastră a fost lovită și de furtuni. Și, cum vedem atât prin țară, cât și prin lume, ele sunt tot mai violente. Deci, e foarte important să știm cum ne ferim atunci când avem de-a face cu o furtună.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov (ISU) ne spune ce avem de făcut când un astfel de eveniment meteorologic își face apariția. În primul rând trebuie să întrerupem orice activitate în aer liber. Trebuie să intrăm în casă, într-o construcție sau o mașină pentru a nu fi loviți de obiecte precum pomi, crengi, stâlpi etc. De asemenea, ușile și geamurile trebuie să fie bine închise. Mai există și situația în care furtuna ne poate surprinde când suntem într-un loc deschis, cum sunt plajele, câmpul sau munții, și nu ne putem adăposti într-o clădire. În acest caz trebuie să ne așezăm ghemuit, să ne punem mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi.
Alte reguli și măsuri de protecție
Este important să evităm obiectele înalte cum sunt copacii izolați într-o zonă deschisă. De asemenea, trebuie să evităm orice obiecte metalice, cum ar fi utilajele agricole, echipamentele de fermă, motocicletele, bicicletele. ISU București – Ilfov ne recomandă să mergem către o zonă joasă, precum o vale, dacă suntem într-o zonă deschisă. Iar dacă furtuna ne surprinde pe un lac este recomandat să ajungem la mal de urgență și să ne adăpostim.
Mare grijă trebuie să avem pe drumurile inundate. Trebuie să fim atenți la firele cu curent electric căzute (mai ales în apă), la podurile avariate parțial sau chiar total, la copacii sau clădirile afectate de furtună. De asemenea, se întâmplă ca oamenii să fie loviți de fulger. Dacă este cazul să întâlniți vreo persoană în această situație cereți ajutor medical sunând la numărul de urgență 112.