Că vă vine să credeți sau nu, somnul este la fel de important ca alimentația și sportul. El este esențial atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru cea mentală. Astăzi vă dăm câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a obține cel mai odihnitor somn.
Lipsa unui somn bun poate duce la diverse probleme, cum ar fi diabet, obezitate, anxietate, depresie și scăderea calității vieții. Așadar, trebuie să-i acordăm somnului o atenție sporită. Unul din principalele sfaturi ar fi să dormiți suficient. Specialistul în somnologie, dr. Tamara Marcovici, ne-a spus, cu altă ocazie, cât este indicat să doarmă un copil în funcție de vârstă. „Cu cât copilul este mai mic, cu atât durata necesară de somn este mai mare. În 24 ore nou-născuții sănătoși dorm 14 – 17 ore, sugarii 12 – 15 ore, copiii mici (1 – 3 ani) 11 – 14 ore, preșcolarii 10 – 13 ore, școlarii 9 – 11 ore, iar adolescenții 8 – 10 ore”, spunea medicul.
Pentru un somn odihnitor este indicat să facem mișcare în timpul zilei. Sportul ne ajută să adormim mai repede, să avem un somn mai profund și să nu ne mai trezim de foarte multe ori în timpul nopții. Deși mișcarea este importantă, trebuie să ținem cont de perioada zilei în care o facem. Pentru unii sportul făcut înainte de culcare nu este benefic. Recomandarea generală este să facem sport înainte cu cel puțin două ore înainte de a ne pune la somn, scrie psychcentral.com.
La fel de importantă ca mișcarea este și expunerea la lumină. Evident, trebuie să avem grijă la ce ore ieșim afară. Exclus la prânz, moment al zilei în care temperaturile sunt foarte ridicate în această perioadă. Un lucru deja știut este faptul că utilizarea telefonului mobil și uitatul la televizor pot afecta calitatea somnului.
Faceți-vă un program de somn
Pentru a avea un somn odihnitor este important să ne facem un program pe care să-l respectăm. Ce înseamnă asta? Să ne culcăm și să ne trezim în fiecare zi la aceeași oră. Având acest obicei corpul nostru va învăța practic să obosească la aceeași oră în fiecare seară.
Un alt lucru care ajută este să ne calmăm mintea înainte de culcare. Unii oameni fac asta citind o carte. Cititul ajută mintea să se detașeze de problemele la care s-ar gândi omul în mod normal. Important este, însă, să citim o carte fizică, nu în format electronic. Asta fiindcă, așa cum spuneam mai sus, folosirea telefonului mobil sau a altor astfel de dispozitive ne împiedică să avem un somn odihnitor. Lumina dispozitivului împiedică creierul să treacă în modul de repaus. De asemenea, pentru a dormi bine trebuie să evitați să consumați băuturi care au cofeină.
Mai multe informații referitoare la somn puteți afla de la dr. Tamara Marcovici, specialist cu care ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu. El este disponibil aici.